Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nyutexaminerade. Andreas Johansson, Linda Eriksson och Aron Törnqvist är tre av eleverna i den snabbutbildning av programmerare som Hogia i Stenungsund är först med. Bild: Lasse Andrée

Internutbildning gav fast anställning

Bristen på programmerare var för stor, så dataföretaget Hogia i Stenungsund anordnade en snabbkurs. Tio personer från helt andra yrken antogs och efter tolv veckor har de nu tagit examen och fått fast arbete.

Brist på kompetent personal inom programmering och systemutveckling är något som alla dataföretag i landets ser framför sig. Branschen bedömer att det kommer att saknas 60 000 personer inom it och teknik år 2020.
– Vi konstaterade att något måste göras och efter kontakter med utbildningsföretaget Academy hittade vi ett sätt att utbilda personal utan förkunskaper i programmering, säger Marcus Hogsved som tillsammans med Barbro Lien-Rönn är ansvarig för utbildningen. 

Intresset för utbildningen har varit rekordstort.
– Normalt får vi några få sökande till programmerartjänster men här fick vi 700 ansökningar till tio platser. Det var personer med vitt skilda förutsättningar och blandad yrkesbakgrund, säger företagets informationschef Marie Vassiliadis.
– Det är positivt att många har erfarenheter från branscher där vi har kunder. Sedan kommer vi givetvis att ha kvar den vanliga vägen till rekrytering via akademisk utbildning. Men detta var ett sätt att lösa en personal- och kompetensbrist, säger Barbro Lien-Rönn.

Aron Törnqvist har tidigare jobbat som revisor, Andreas Johansson som astrofysiker och Linda Eriksson som truckförare. Alla tre hoppade på då de kände att det var dags att göra något nytt.
– Det här var ett sätt att kunna gå vidare, säger Aron Törnqvist.
Andreas Johansson konstaterar att detta är något helt annat än det han tidigare sysslat med och han ser det också som viktigt att få en trygg anställningsform.

Alla tre anser att utbildningen har varit rolig – och intensiv:
– Man har inte orkat med mycket annat under de här veckorna utan det är utbildning och sedan vila sig, säger Linda Eriksson.
– Sedan är det så klart också en utmaning att på så kort tid utbilda sig till ett nytt yrke. Jag är jätteglad att jag satsade på det här och dessutom kom med på den första utbildningen.

Hogia gjorde noggranna tester och intervjuer innan de första tio eleverna valdes ut av alla som sökte.
– Vi trodde nog inte att suget skulle vara så här stort men det är jätteroligt för oss att det finns ett så stort intresse för den typ av jobb vi kan erbjuda, säger Marcus Hogsved.