Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/20

Internationell tjuvliga lurades av Postnord

Den internationella ligan togs på bar gärning medan de stal gods – i 80 kilometer i timmen. Beviset finns på en övervakningsfilm från en av Postnords lastbilar. Inom kort åtalas fyra personer som misstänks ha slagit till mot flera lastbilar – under färd.

I somras uppmärksammade Postnord återkommande stölder från lastbilar på en specifik vägsträcka mellan Vara och Alingsås. Efter att ett och samma företag hade blivit bestulna på värdefull last upprepade gånger, bestämde sig Postnords säkerhetsteam för att gå till botten med problemet.

Team gjorde en kartläggning av tidpunkter, vägsträckor och last. Till slut kunde man urskilja ett mönster. När de var säkra på var någonstans brottet verkade begås kontaktades polisen i området. 

− Det är extremt ovanligt att man lyckas knäcka en liga som sysslar med den här formen av avancerad brottslighet där man forcerar lås och tar sig in i en lastbil under hög hastighet. Men tack vare ett tätt samarbete med polisen i Alingsås så lyckades vi, säger Alexis Larsson, chef för säkerhet och reklamationer på PostNord

Såg övervakningsfilmen i realtid

Tjuvligan togs på bar gärning en natt i mitten av september. Ett par gömda övervakningskameror hade installerats i släpet på den Postnord-lastbil som man bedömde befinna sig i riskzonen för ett angrepp från ligan.

Det mest värdefulla godset hade dock avsiktligt omplacerats. Postnords säkerhetsteam befann sig i närheten och såg övervakningsfilmen i realtid på en läsplatta samtidigt som de hade telefonkontakt med chauffören. Civila polisbilar fanns också i närheten.

− Plötsligt såg jag på filmen hur bakdörrarna på lastbilen öppnades och två män hoppade in i mycket hög fart från motorhuven på en personbil med släckta lysen som körde precis bakom. De rotade runt i lastutrymmet utan att hitta det de sökte. När de var på väg att lämna fordonet gav jag chauffören order om att bromsa in, säger Alexis Larsson.

Inbromsningen gjorde att männen inte kunde lämna lastbilen eftersom deras egen bil var tvungen att hålla avståndet. När lastbilen slutligen stannade och männen öppnade bakdörrarna möttes de av polisen och inom kort kommer de inblandade att åtalas. Det handlar om fyra personer som misstänks för försök till grov stöld. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.