Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intensiv rättegång till ända

Efter nio dagar är rättegången till ända. Åklagarna har lutat sig mot en gedigen utredning, och från de åtalade har plötsliga utspel kommit. Samtidigt har det varit en svår period för anhöriga.

Den 4 september, nästan på dagen ett halvår efter trippelmordet på Bävedalsvägen, inleddes den omfattande rättegången som i går avslutades. Fallet är ett indiciemål, till exempel binder vare sig fingeravtryck eller dna de misstänkta till brottsplatsen. Men utredningen är omfattande vilket blev tydligt under åklagarnas sakframställan, som tog två och en halv dag i anspråk.

Polisens kartläggning av mobiltelefonin var ett viktigt redskap som gjorde att de två misstänkta bröderna tidigt ringades in. I rättegången lyftes telefonin flera gånger fram som ett bevis på deras inblandning.

I mångt och mycket har rättegången följt plan. Den äldre brodern har inte medverkat nämnvärt i utredningen, men berättade plötsligt att han anlitat ett antal okända personer för att råna en av de mördade. Åklagarna var dock vare sig förvånade eller imponerade av broderns berättelse. Den motsades av flera andra som hörts i målet och uppgifter han lämnat gick inte att kontrollera.

Omkring 20 vittnen har hörts. Störst huvudbry orsakade experten från Nationellt Forensiskt Center som försökte redogöra för de tändsatspartiklar som fanns på brödernas kläder. Genomgången var ett pedagogiskt misslyckande. Ett annat vittne fick inte vittna, då han suttit med och lyssnat under rättegången. Ett av de mer betydande vittnesmålen gav kanske en ung tjej, som åkte förbi mordplatsen på moped före mordet. Hon såg då två män vid en motorcykel och såg samma män igen, efter att hon hört skott, kort därefter när de passerade henne.

Vid sidan om förhandlingarna har spänningarna kring rättegången blivit tydliga. Bland anhöriga finns mycket upprörda känslor. Det har tagit sig uttryck i påhopp mot den äldre broderns 20-åriga flickvän. Under sista rättegångsdagen medverkade hon från annan ort. Inne i rättssalen gjorde anhöriga verbala utfall mot de tilltalade bröderna, och under gårdagen kulminerade det i bråk.