Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Inte så ovanligt att kor går till attack"

Det finns anledning att vara försiktig när man ska gå igenom en kohage. Det konstaterar Hans Persson som har arbetat med arbetsmiljöfrågor i lantbruket.

– Det är inte så ovanligt att kor går till attack, säger han.
Hans Persson är numera pensionär men arbetade med arbetsmiljöfrågor inom lantbruket på LRF från år 1973 till 1990 och följer aktivt de händelser som berör området.

Hans Persson säger att händelser där människor skadas av nötdjur inträffar varje år.

– Det är inte vanligt men det är inte helt sensationellt. Det sker tillbud varje år.

Saker man bör tänka på

Enligt Hans Persson finns det vissa saker som man bör tänka på när man ska gå in i en kohage.

– För det första så ska man skilja på vanliga mjölkkor och amkor, alltså kor som har kalvarna med sig. En hage med amkor ska man helst inte gå igenom och absolut inte med hund eftersom korna uppfattar hunden som en varg. Vanliga mjölkkor har inte kalven med sig och då uppstår inte samma försvarsinstinkt hos djuren.

Man bör även vara försiktig i en hage med tjurar säger Hans Persson.

– Tjurar är aggressiva så det är samma sak där. Har man hund med sig så kan det vara katastrofalt och man ska egentligen inte gå in i en hage med tjurar för de kan gå till attack med en gång. 

Enligt Hans Persson bör den som saknar djurvana helst inte gå in i en kohage över huvud taget. Men om man måste gå in så är det viktigt att hålla avstånd och ha uppsikt över djuren.

– Man ska se hur de beter sig. Ställer de sig och tittar på en och flippar med öronen så ska man nog dra sig tillbaka. De är vanedjur i flock och finns där någon främmande så är de uppmärksamma på vad det är. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.