Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Inställda tågturer på grund av kraftiga vindar

Den som ska ut och åka tåg i dag bör kontrollera sin resa före avfärd. På grund av den kraftiga blåsten är flera avgångar inställda.
– Resenärer får räkna med att det tar längre tid, säger Mette Ramquist, presstalesperson på Västtrafik.

Så här dagen före dopparedagen är det många som ska ut och resa. Men i kväll verkar det inte bättre än att kraftiga vindar i Göteborg, längs norra Bohuskusten och i Sjuhäradsområdet äventyrar den redan hårt belastade tågtrafiken.

– På grund av den rådande väderleken har Trafikverket och SJ beslutat att ställa in vissa tågturer. Generellt sett påverkas tågtrafiken när det blåser över 25 sekundmeter, säger Mette Ramquist.

"Tar längre tid än vanligt"

De sträckor som berörs under eftermiddagen och kvällen är Strömstad–Uddevalla, Borås–Varberg och Lidköping–Herrljunga. På samtliga sträckor berörs trafiken i båda riktningar.

– Sträckorna ersätts med buss och resenärer får räkna med att det tar längre tid än vanligt att resa. Vi uppmanar alla resenärer att hålla sig uppdaterade via Västtrafiks hemsida om senaste informationen om trafikläget, säger Mette Ramquist.

Klass 1-varning

Blåsten i Västsverige har pågått under större delen av dagen. Ute till havs råder klass 1-varning och i Skagerrak är det utfärdat kulingvarning under lördagskvällen.

– Beslutet att ställa in tåg beror på att det kan falla träd om det kommer starka vindbyar. Vad jag förstår kommer vinden att öka, som värst blir det kring midnatt och några timmar framåt, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

I morse rasade en byggnadsställning i Landvetter och under eftermiddagen rasade även en byggnadsställning i Skara.

LÄS MER: Byggnadsställning har rasat i blåsten

Enligt väderinstitutet Foreca kommer det att blåsa under hela dagen. Vid Måseskärs fyrplats uppmättes stormstyrka under morgonen med vindbyar på 25 meter per sekund. I Göteborg har de starkaste vindarna uppmätts till 18 meter per sekund.

Tågtrafiken beräknas köra som vanligt igen i morgon julafton, med undantag för ett inställt tåg på förmiddagen på sträckan Strömstad-Uddevalla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.