Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Inställda tåg och nedfallna träd i stormens spår

Nedfallna träd, inställda tågavgångar, tusentals strömlösa hushåll och kraftigt höjda vattennivåer blev eftersmaken av stormen Knud. I Kungsbacka fick en man livshotande skador när ett träd föll över honom.

LÄS MER: Stort träd föll över personbil

Det var vid tio över två under natten mot lördagen som en man i Fjärås fick ett träd över sig, mitt under den rasande stormen Knud. Trädet träffade honom i huvudet.

Polis och ambulans kallades till platsen till följd av händelsen.

– Det är en man som fått ett fallande träd över sig när han varit ute och jobbat med elförsörjning i området, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.

Mannen fördes med ambulanshelikopter in till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Sjukhuset uppger att skadorna är livshotande. Vid tolvtiden på söndagen var mannens tillstånd oförändrat.

Händelsen rubriceras som en arbetsplatsolycka.

LÄS MER: Man fick träd över sig – kämpar för sitt liv

Nedfallna träd ställde till det i trafiken

Trafikverket berättar för GP att de fått över 400 samtal om nedfallna träd. Flera vägar har därför varit avstängda.

– Det är fortfarande mycket träd som ligger ute på vägarna, framför allt på de små. Men vi har entreprenörer ute på plats som jobbar för fullt med detta. Alla resurser är ute. Prognosen ser relativt bra ut, säger Madeleine Frödell, avdelningschef på Trafikledningen Väst på Trafikverket.

Vissa tågavgångar fick också ställas in på grund av stormen, detta på grund av risken för nedfallna träd.

LÄS MER: Stormen Knud har ebbat ut – för de flesta

Vattenståndet onormalt högt

Inför stormen gick SMHI ut med varningar kring högt vattenstånd och under lördagen ligger varningarna kvar för både Kattegatt och Skagerack. Längs västkusten ligger vattenstånden en meter över medelvattenståndet på flera platser, bland annat i Göteborg. I Uddevalla har vattenståndet stigit som mest där det under eftermiddagen låg på 122 centimeter över det normala.

På grund av vindens riktning och det låga lufttrycket har även Göta älv ovanligt höga vattennivåer efter stormen.

– När vinden blåser så kraftigt in från havet i kombination med ett lågt lufttryck blir vattennivåerna högre än vanligt, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Vindarna kommer mojna sakta men säkert under resten av helgen. Något som eventuellt leder till rätt trevligt söndagsväder.

– Vinden kommer då avta, men det blir fortfarande kallt. Runt 10-15 grader. Men har vi tur så blir det en hel del sol, säger Inrid Eronn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.