Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glädje och intensitet. Ikram Farah väntar på vad Linda Sandqvist ska hitta på.

Inspiration och glädje hos dramagruppen

I en cirkel kring tända ljus samlas ett gäng med teaterdrömmar. Här får var och en ta plats och synas. Det är Kulturcentrum Väst som har scenträning.

Deltagarna i dramagruppen är förväntansfulla inför torsdagens övningar. De samlas i Nösnäsgymnasiets dramasal. Marie Lindblad är konstnärlig ledare och ser till att alla får komma till tals. Det är personer med lättare intellektuella funktionsnedsättningar som genom scenträning upplever att de vågar och får ta plats.

– I dag ska ni bara göra det ni är bra på: vara er själva, säger Marie Lindblad.

Hon tog initiativet för åtta år sedan med en föreställning där skådespelarna kom från en daglig verksamhet. Det blev starten till ensemblen Röda Hjärtan som nu ingår i kulturprojektet.

En käpp skickas runt mellan deltagarna. Var och en får säga något om känslan för dagen.

– Här mår jag bra och trivs. Förut jobbade jag ensam, satt själv i ett rum och kunde inte vara i en stor grupp. Men så kom jag hit och här är vi många, säger en av deltagarna.

En tjej förklarar att hon inte skulle klara sig utan teatergruppen. Hon bodde på ett behandlingshem och hade svårt att tänka sig att agera på scen.

– Men efter ett tag märkte jag att det var helt okej att göra bort sig! Och teater har gett mig en mening med livet, säger hon.

I gruppen finns också personal som följer med deltagarna.

– Men här är jag på samma villkor som alla andra. Vi är tillsammans i en trygg miljö där vi vågar dratta på ändan. Det är magiskt och jag känner stolthet, säger Katarina Lindström.

Scenträningen har ett tydligt mål, att skapa en föreställning som spelas inför publik. Ett exempel är Crossroads, en poetisk berättelse om möten, som både spelas på hemmascenen Nösnäsgymnasiets dramasal och på andra scener. Föreställningen spelas utan ord, men med andra uttryck som masker, rörelse, musik, bild och form.

– Konstens del i projektet är viktig. Daglig verksamhet är bara en form för oss. Projektet har höga konstnärliga ambitioner och det är det som har störst fokus, säger producenten Anna Svensson.

Fakta: Kulturcentrum Väst

Kulturcentrum Väst är ett treårigt projekt där Stenungsund, Tjörn och Orust ingår. Det finansieras av Allmänna Arvsfonden med studieförbundet Vuxenskolan som huvudägare.

Deltagare är personer med lindriga eller måttliga funktionshinder som bor i Stenungsund, Tjörn, Orust, Kungälv, Munkedal och Vänersborg. Musik, drama, dans, bild och form ingår i projektet.

Nyligen bildades en styrelse för att starta socialt företag.

Målet är en permanent daglig verksamhet och en nyskapande konstscen.

Bild: Bild: Carin Jacobsson