När utrustningen är kontrollerad börjar Calle Martins jobbet med att inspektera pylonerna på Tjörnbron.
När utrustningen är kontrollerad börjar Calle Martins jobbet med att inspektera pylonerna på Tjörnbron.

Inspektion på hög nivå

ANNONS
|

Arbetsdagen för Magnus Strömhäll och hans två kollegor börjar 114 meter över havet. Deras uppgift är att finkamma varje centimeter av pylonerna på Tjörnbron.

Nu ska den sista sidan av den södra pylonen inspekteras.

Vi tar oss upp de drygt hundra metrarna mot toppen med en hiss och en avslutande spiraltrappa.

Det är en mäktig syn på toppen av bron.

- Det är perfekta förhållanden idag, klart väder och svag vind. Det är svårt att klaga på arbetsmiljön, titta bara på utsikten.

De tummar aldrig på säkerheten. De får hela tiden uppgifter om väder- och vind förhållanden från olika väderstationer.

ANNONS

- De dagar när det blåser för mycket kan vi inte jobba. Men det är extremt få olyckor i det här jobbet, det är större risk att du skadar dig på byggarbetsplats, säger Magnus.

Magnus Strömhäll och Calle Martins kontrollerar utrustningen en sista gång innan de klättrar över räcket och börjar fira sig ner. Kvar på toppen står Per Forsberg, ifall något akut skulle hända.

Det är nu det riktiga jobbet börjar.

- Klättringen för oss är som att ta en taxi till jobbet. Det är först när vi hänger i repet som man börjar jobba. Det krångliga är inte att ta sig hit.

Hela ytan på pylonerna ska gås igenom från handnära avstånd. Ställen där det ser ut att finnas skador fotograferas och protokollförs i ett block som hänger i deras selar.

Rapporten lämnas sedan till den som har beställt jobbet.

- Beroende på vilken typ av skada det är, kan det bli så att vi kommer tillbaka och åtgärdar problemet. Vi känner oss lite som vaktmästare, fast vi hänger i rep hundra meter över marken, säger Per.

Magnus, Calle och Per har alla tre bakgrunder inom klättring.

- Det var så jag kom i kontakt med det här jobbet, jag visste knappt att det fanns innan. De allra flesta som jobbar med detta är klättrat på fritiden, sedan måste man komplettera med extra kurser för att över huvud taget få jobba.

ANNONS

Efter att ha hängt i selen i drygt fyra timmar är Magnus och Calle tillbaka på 114 meters höjd igen.

- Det är inte så fysiskt jobbigt som man kanske kan tro, men efter att ha hängt i några timmar känner man att det är svårt att koncentrera sig.

Efter fem års jobb och satsningar på omkring 100 miljoner kronor är nu Tjörnbron färdigreparerad.

- Vi har inte många synpunkter efter inspektionen, det har lagts ner ett väldigt bra och noggrant jobb på bron, säger han.

Industriellt reparbete (Rope access) började under sent 1970-tal/tidigt 1980-tal användas på oljeplattformar i Nordsjön. Teknikerna kommer ursprungligen från grottklättring. I Sverige är branschen relativt ny, de första firmorna startade sin verksamhet i slutet av 1990-talet. I dagsläget finns dock ett flertal aktörer spridda över landet.

Källa: Wikpedia

ANNONS