Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insektshotellet ska bli cirka sex meter högt och förhoppningen är att det ska invigas nästa sommar. Bild: Fredblad Arkitekter

Insektshotell inget hot mot strandskydd

Mölndals stad lämnar dispens från strandskyddet till det egna projektet "Sveriges största insektshotell" vid den gamla soptippen i Kikås.

– Det var det lättaste beslutet jag fattat som byggnadsnämnden ordförande, säger Lennart Svensson (V). 
Han är själv biodlare och värnar om den biologiska mångfalden.
– Det är precis för sådana här saker som strandskyddet är till för. Det är stor skillnad om någon vill bygga en friggebod eller ett båtskjul som är strandnära.  
Miljöförvaltningen har fått yttra sig och ser bara positivt på ansökan.
– Länsstyrelsen har några veckor på sig nu att pröva beslutet men sedan kan vi börja bygga och i så fall räknar vi med invigning i juni 2019, säger Andreas Svendsen, miljöstrateg i Mölndals stad.

Just nu pågår arbetet med att återskapa 8 hektar ängsmark vilket motsvarar cirka 12 fotbollsplaner. Dessutom har en bibädd anlagts.
Insektshotellet blir den avslutande delen och består av ett cirka sex meter högt fågeltorn varifrån kvadrater sticker ut med olika boytor. Dessa är fyllda med exempelvis halm, stock och sten som insekter använder för att bygga bon, allt sådant som vi numer plockar bort i våra trädgårdar, menar Andreas Svendsen.
– Lägger vi ut ved så vet vi att det kommer steklar, men det här är främst ett kommunikationsprojekt riktat till invånarna i Mölndal för att visa vad man kan göra i sin egen trädgård, säger han.

Han hoppas att insektshotellet ska invigas ihop med Mölndalsborna i början av nästa sommar under lite pompa och ståt.
Länsstyrelsen har tidigare beslutat att ge Mölndals stad 300 000 kronor i så kallat LONA-bidrag för samtliga åtgärder på Kikåstippen.