Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Räkfiskaren Janne Jansson dömdes för att ha kastat småräkor över bord. Arkivbild.

Insamling betalade hans räkböter

I februari startades en Facebookgrupp för den räkfiskare som dömts för att ha kastat småräkor över bord. Nu har gruppen tillsammans med fiskare i Tanum lyckats samla ihop pengar till hela bötesbeloppet.

Fiskaren Janne Jansson dömdes i februari till 24 300 kronor i böter för att ha kastat småräkor över bord. Det rapporterar Bohusläningen.

En unik dom som väckte upprörda känslor hos fiskare. Eddie och Olivia Kristensson är några som är kritiska till tingsrättens dom och beslutade sig för att hjälpa till. I samband med domen startade de Facebookgruppen "Janne Janssons Skaldjursfond" för att samla in pengar till bötesbeloppet.

– Så här har fiskare gjort i alla tider och jag tycker att han straffats personligen för något som alla fiskare gör, säger Eddie Kristensson som varit fiskare och även varit med Janne Jansson på hans båt.

Facebookgruppen fick snabbt genomslag och har nu 140 medlemmar.

– Bara de två första dagarna fick vi in ungefär 6 000 kronor, sen har det gått lite långsammare. Men engagemanget i gruppen visar vad folk tycker.

Insamlingen stängs i dag och tillsammans med fiskare i Tanum insamling har de nu kommit upp i hela bötesbeloppet.

– Fiskarna i Tanum har samlat in 13 000 kronor, så tillsammans med vår insamling så kommer det betala hans böter. 24 300 är mycket pengar och att vara fiskare är inte fett alla dagar, säger Eddie Kristensson.

En av fiskarna i Tanum som lagt pengar till insamlingen är Janne Hellberg.

– Han är min kollega och vi hjälps åt, jag vet att alla tre trålarna på Resö har varit med och samlat in pengar. Vi håller ihop, säger Janne Hellberg som är kritisk till den nya landningsskyldigheten.

– De nya besluten från EU är åt helvete fel och innebär att bestånden kommer att minska dramatiskt. Att vi numera ska landa allt vi får upp, innebär att vi inte bara kommer att ha ihjäl barn utan även spädbarn, säger han och syftar på fisk och skaldjur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.