Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Inredare som går sin egen väg

Att göra tvärtemot normen är Årets Orutsbo Henrick Erikssons motto i livet. Inredningsprofilen väljer Orust framför LA, driver butik i Henån och har gjort succé i tv-programmet Superskaparna.

– Ingen kan säga till mig att något inte går, då måste jag bevisa att det visst gör det, säger Henrick Eriksson. 
För sex år sedan bestämde han sig för att lämna Göteborg och flytta till sommartorpet i Henån. Han levde då ett stressigt liv och längtade efter lugn och ro.
– Jag höll på att jobba ihjäl mig och tänkte bo på landet över sommaren men jag är kvar ännu, haha. Jag trivs jättebra, det är fantastiskt här.

Henrick Eriksson tar emot på kontoret i den lilla butiken. Han berättar att han varit hemma i Dalarna över påskhelgen och träffat släkten för första gången på länge, därför har han inte hunnit packa upp alla varor. Livet på Orust har inte blivit så stillsamt som Henrick tänkte. Han har fullt upp med det egna företaget Moltazdesign, förutom att driva butiken designar han möbler, föreläser, inreder hus, gör homestyling, sköter sociala medier för företag och bygger webshoppar. 
– Jag gör det som är kul, det är vitsen med att jobba tror jag. Jag är alltid nyfiken och älskar att lära mig nya saker. 
Intresset för att pyssla har funnits sedan han var liten och Henrick gillar att ta sig an olika utmaningar. Därför passade Superskaparna, som gick på sjuan förra året, perfekt och han vann till slut hela tävlingen. Efter det har Henrick blivit en kändis även utanför Orust och många frågar efter autografer och vill ta selfies.
– Största belöningen är att jag får mejl från föräldrar som skriver att barnen släppt sina plattor och börjat pyssla. Jag är en stor skäggig tatuerad björn som vann och då har det blivit mer legitimt.

Henrick har även blivit en förebild i andra sammanhang. Han är engagerad i hbtq-frågor och hoppar i bland in på fritidsgårdens hbtq-kafé i Henån för att föreläsa, pyssla, eller bara finnas där.
– Jag kommer själv från en liten ort och vet hur svårt det kan vara. Unga behöver allt stöd de kan få och jag gör gärna något för att de ska känna att det är okej att vara som man vill. 
För att skapa uppmärksamhet kring hbtq på Orust kommer butiken också att arrangera ett eget litet event i samband med sommarens Europride i Göteborg. 

Henrick vill inte beskriva sig själv som modig, snarare nyfiken. Men han har alltid gått sin egen väg och tror att det är en del av framgångskonceptet. Många förundrades över valet att öppna en trendig designbutik i Henån, men själv tvekade han aldrig.
– Har du ett annorlunda koncept så spelar det ingen roll var du ligger. Jag funderar inte så mycket, går det åt helvete är det bara att jobba sig upp igen.
Han utsågs till Årets företagare på Orust 2017 och nyligen fick han även ta emot utmärkelsen Årets Orustbo.
– Det är fantastiskt kul att man kan inspirera. Jag samarbetar gärna med andra företag så att alla här i Henån kan växa.