Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Som familjekontakt har Ingrid Green avlastat och stöttat. Hon och Johanna Oskarsson-Andersson har fått fin kontakt under resans gång.

Ingrid är stödet hos barnfamiljer

Med fyra barn och heltidsjobb var det svårt för Johanna Oskarsson-Andersson att få vardagen att fungera. Det underlättade när hon fick en familjekontakt i form av Ingrid Green.

Ingrid Green har under ett års tid lärt känna familjen Oskarsson-Andersson.

– Jag finns där för att avlasta och stötta. Man kan kalla det familjestöd light, ett slags profylaktiskt stöd, säger hon.

För Johanna Oskarsson-Andersson innebär kontakten att hon kan släppa taget för en stund.

– Ingrid har gett mig tid att andas. Utan hennes stöd hade jag kanske landat i sjukskrivning, säger hon.

Med fyra barn, de två yngsta precis två år fyllda, och heltidsarbete kände Johanna Oskarsson-Andersson att det var svårt att få andrum mellan varven. När hon sökte stöd levde hon tillsammans med sin man, men för några månader sedan separerade de.

Hjälpen fick hon genom Home-Start, ett internationellt föräldrastödsprogram som Alingsås kommun använder sig av.

Ingrid Green är pensionerad speciallärare med vuxna barn och barnbarn.

– Som familjekontakt känner jag att jag gör en insats och några timmar i veckan kan jag avvara. Johanna och jag kommer överens om vad vi ska göra och när, säger hon.

Ibland går de båda till lekplatsen och ägnar sig åt barnen. Det händer att en hög med tvätt behöver tas om hand så då tar Ingrid Green hand om barnen. När de två äldre barnen behöver hjälp med läxläsning behöver inte de små vara där och störa.

– Någon gång så kanske jag har sparat lite jobb som blir så mycket enklare att göra ensam, säger Johanna Oskarsson-Andersson.

Över 50 familjekontakter har utbildats i Alingsås under de sex år som kommunen använt konceptet.

– Jag är väldigt imponerad av verksamheten. Den är tydligt avgränsad och seriös. Som familjekontakt är man uppskattad och det handlar inte om att vara hembiträde, säger Ingrid Green.

Hon var nyligen med på tvillingarnas tvåårskalas, men nu är det snart slut på hennes engagemang. Stödet ges under max ett år.

– Livet rullar på och jag visste att tiden skulle komma. Jag är så tacksam för den här tiden och kan verkligen rekommendera andra att ta chansen, säger Johanna Oskarsson-Andersson.

Familjekontakten är en bra förebyggande verksamhet. Det anser Susanne Åhman, socialchef i Alingsås.

– Det finns en tydlig politisk viljeinriktning, att kunna ge stöd i ett tidigt skede, säger hon.

Framgången till trots så är Alingsås den enda kommunen i landet som bedriver verksamheten.

– Det beror nog på att det finns väldigt många olika sätt att arbeta förebyggande. Det här är en metod, säger Susanne Åhman.

Fakta: Home-Start familjekontakt

Familjestödsprogrammet utarbetades 1973 av Margareth Harrison på en öppen förskola i England. Konceptet, att hjälpa familjen till självständighet, har spridits över världen, men i Sverige finns det bara i en kommun.

För sex år sedan tog kommunstyrelsen i Alingsås beslut om att avsätta medel till två koordinatorer för verksamheten. Sedan dess har drygt 50 familjekontakter utbildats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.