Kommunens utredning visar att det inte finns något bättre alternativ för riddanläggningen vid Gunnebo slott. Bild: Ola Folkesson
Kommunens utredning visar att det inte finns något bättre alternativ för riddanläggningen vid Gunnebo slott. Bild: Ola Folkesson

Inget bättre alternativ för ridanläggning

Efter två års utredning står det klart att Gunnebo slott är bästa platsen för Mölndals ridanläggning där ridklubben i flera år har kämpat för att få vara kvar.

ANNONS
|

Som GP tidigare berättat har Gunnebo ryttarsällskap (Grys) haft ett avtal med kultur- och fritidsnämnden, som i sin tur har hyrt ridanläggningen av kommunala bolaget Gunnebo slott och trädgårdar. Men hösten 2016 beslutade styrelsen för bolaget att hyreskontraktet inte skulle förlängas eftersom de ansåg att ridverksamheten inte gick att kombinera med slottets utvecklingsplaner.

Sedan dess har ryttarsällskapet fått ettåriga avtal fram till 2019, vilket skapat stor oro i föreningen. I våras kom dock besked från den dåvarande politiska ledningen (S, MP, V, KD) om att Grys skulle få stanna kvar på Gunnebo och få ett treårigt hyresavtal.

Samtidigt har kultur- och fritidsförvaltningen haft uppdraget att utreda om det finns andra lämpliga platser för ridanläggningen. Men utredningen, som nu är klar, visar att det inte finns några bra alternativ i hela kommunen, vilket Mölndals-Posten var först med att skriva om.

ANNONS

– Skulle vi flytta ridanläggningen till en annan plats skulle det innebära stora kostnader och inte bli lika tillgängligt, säger Annika Stedner, chef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Eva Regnéll, ordförande i Gunnebos ryttarsällskap, är glad över resultatet. Samtidigt som hon tycker att det tagit lång tid att komma fram till något som föreningen hävdat hela tiden.

– Jag är inte så förvånad, det var enkelt för oss att dra den här slutsatsen. Ska man ha en ridklubb som kan tjäna Mölndals centralort så finns det ingen bättre plats.

Eva Regnéll ifrågasätter också varför Grys inte kan få ännu längre hyresavtal. Hon hade önskat att ridklubben kunde få ett hyreskontrakt som gäller fem år framåt.

– Då hade vi vunnit något på det här. Men nu har vi ändå fått en stabilitet och kan rekrytera nya medlemmar.

Trots att turerna kring ridklubbens framtid skapat stor turbulens tycker Pernilla Övermark (S) avgående ordförande i kultur- och fritidsnämnden, inte att frågan utretts i onödan.

– Nu har vi uteslutit andra alternativ och kommit fram till att Grys kan vara kvar. Men jag kan förstå om det här har rört upp känslor.

I samband med utredningen har kommunen också sett över arrendefrågan. Till skillnad från tidigare kommer kultur- och fritidsnämnden nu att hyra direkt av Mölndals stads fastighetsavdelning i stället för Gunnebo slott och trädgårdar. Ett längre avtal är inte aktuellt i dagsläget, enligt Pernilla Övermark. Däremot finns möjlighet till förlängning efter tre år.

ANNONS
ANNONS