Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid olyckan fördes en av personerna till sjukhus med ambulanshelikopter. Bild: Torbjörn Axelsson
Vid olyckan fördes en av personerna till sjukhus med ambulanshelikopter. Bild: Torbjörn Axelsson

Inget åtal efter dödsolycka – två tonåringar dog

Polisens förundersökning gällande en allvarlig trafikolycka, där två tonåringar dog, kommer inte att leda till åtal. Enligt polisen är den misstänkte avliden.
– Olyckan inträffade i lastbilens körfält. A-traktorn kom över i mötande körfält, säger Anders Schääf vid polisen.

Det var sent på natten förra veckan som en A-traktor och en lastbil frontalkrockade på väg 44 mellan Lidköping och Trollhättan. I A-traktorn satt tre unga personer, en pojke och två flickor. Två av dem dog. Pojken, som var 17 år och den som körde, och en av flickorna, 16 år.

Den andra flickan fördes samma natt till sjukhus med skador som i nuläget inte är livshotande, enligt polisen. Lastbilschauffören klarade sig utan större fysiska skador.

Det pågår nu en förundersökning gällande vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Utredningen kommer dock inte att leda till något åtal, berättar Anders Schääf, utredningschef på polisens trafiksektion.

– Efter polisens tekniska platsundersökning och Trafikverkets platsundersökning har vi kommit fram till att olyckan inträffade i lastbilens körfält. A-traktorn har kommit över i mötande körfält, säger han.

Anders Schääf, utredningschef vid trafikpolisen. Bild: Anna Hammarbäck
Anders Schääf, utredningschef vid trafikpolisen. Bild: Anna Hammarbäck

Det innebär att den misstänkte i ärendet är föraren av A-traktorn. Eftersom man inte kan åtala en avliden person kommer förundersökningen att färdigställas och sedan läggas ned.

– Vi vill givetvis få så många svar vi bara kan, så vi kan ge anhöriga svar, säger Anders Schääf.

Lastbilschauffören inte misstänkt

Föraren av lastbilen är inte misstänkt i ärendet.

– Inga misstankar riktas mot honom, det var en bedrift i sig att han fick stopp på det tunga ekipaget på den korta kortsträckan, säger Anders Schääf.

Han säger att olyckor där en lastbil krockar front mot front med en personbil ofta riskerar att bli allvarliga, speciellt för förare och passagerare i den mindre bilen.

I det här fallet handlade det dessutom om en lastbil från 2012 och ett A-fordon som ursprungligen tillverkades 1985.

– Det har hänt mycket på fordonsmarknaden sedan dess. De säkerhetsdetaljer som fanns 1985 finns fortfarande kvar, men de är ju inte lika adekvata som om bilen hade varit byggd 2015 med krockkuddar, whiplashskydd och sidogardiner, säger Anders Schääf.

LÄS OCKSÅ: Tonåring död i trafikolycka – frontalkrockade med lastbil

LÄS OCKSÅ: Allvarligt skadad flicka har nu avlidit efter trafikolycka

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.