Länge pratades det om att åtgärderna vid Henåns skola skulle vara klara till hösten. Men nu konstateras att fukt- och ventilationsproblemen är för omfattande.
Länge pratades det om att åtgärderna vid Henåns skola skulle vara klara till hösten. Men nu konstateras att fukt- och ventilationsproblemen är för omfattande.

Ingen skolstart till hösten

ANNONS
|

Att ventilationen inte fungerar konstateras, trots att någon slutrapport ännu inte presenterats.

– Även om vi inte vet exakt hur stora problemen är så ser vi att det inte fungerar. Därför flaggar vi redan nu för att skolan inte kan öppna till hösten, säger Orust kommunchef Jan Eriksson.

Henåns skola har en så kallad självdragsventilation som bygger på att luft tar sig in och ut i byggnaden baserat på temperatur- och tryckluftsskillnader, till skillnad från många andra byggnader som har motordrivna fläktar. Den slutgiltiga rapporten som beskriver omfattningen av problemen väntas komma i slutet av månaden.

Samtidigt är arbetet med att riva upp mattor från golven inne på sluttampen. Bakteriella påväxter har hittats under mattorna och prover från dessa är skickade på analys. Dessutom konstateras nu att fukt hittats på flera ställen i skolan.

ANNONS

– Jag kan inte säga exakt var och på hur många. Vi fortsätter arbetet med att hitta källorna till fukten, säger Jan Eriksson.

Att skolan hålls stängd kostar skattebetalarna på Orust omkring två miljoner kronor per månad i merkostnader för bland annat ersättningslokaler och skolskjutsar. Nu är den kostnaden uppe i omkring 25 miljoner kronor.

Luft tar sig in och ut i en byggnad baserat på temperatur- och tryckluftskillnader.

En fördel är att det är tyst och okänsligt för elavbrott.

Nackdelarna är bland andra att det kan medföra dålig ventilation, kyla och låg luftväxling när inomhus- och utomhustemperaturerna är lika. I vissa situationer kan också övertryck skapas inne i huset. Då pressas rumsluften ut genom väggarna och fukten i luften kondenseras inne i väggen, vilket skapar förutsättningar för mögel- och bakterietillväxt.

Källa: Energimyndigheten

ANNONS