Björn Natthiko Lindeblad gick bort i måndags. Han hade varit diagnostiserad med nervsjukdomen ALS sedan 2018.
Björn Natthiko Lindeblad gick bort i måndags. Han hade varit diagnostiserad med nervsjukdomen ALS sedan 2018. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ingen misstanke om brott efter Natthikos död

I måndags dog den folkkäre föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad. Läkaren Staffan Bergström hjälpte Natthiko att somna in. Efter hans död startade polisen en dödsfallsutredning, men för tillfället finns ingen misstanke om brott mot läkaren, det rapporterar P4 Halland på fredagen.

ANNONS
|

I måndags valde föreläsaren och buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad att ta farväl.

För fyra år sedan diagnostiserades han med den obotliga nervsjukdomen ALS, som gjorde honom allt svagare och till slut hade han svårt att klara av vardagen.

Efter den folkkäre föreläsarens bortgång startade polisen en dödsfallsutredning. Den pensionerade läkaren Staffan Bergström var en av läkarna som hjälpte Natthiko att somna in, men är inte misstänkt för brott i nuläget, det rapporterade P4 Halland under fredagen.

Lämnade efter sig ett intyg

När polisen fann Natthiko i måndags hade han efterlämnat sig ett intyg på att han själv valt att avsluta sitt liv, berättar Svenska Dagbladet. ”Detta beslut har jag tagit helt själv, vid mina sinnens fulla bruk, utan att vara påverkad av någon annan”, stod det i brevet skriver tidningen.

ANNONS

Det var Björn Natthiko Lindeblad som tog kontakt med Staffan Bergström, som också är ordförande i riksorganisationen RTVD, ”Rätten till en värdig död”. Enligt läkaren hade Natthiko läst artiklar om hur han hjälpt en annan man svårt sjuk med ALS att avsluta sitt liv.

”Jag fick som jag ville. Förlåt alla vänner för att jag behövde hålla datumet hemligt. Jag behövde freda tillfället för oss som var där”, skriver han i ett inlägg på sociala medier som publicerades på tisdagen, dagen efter han tagit sitt sista andetag.

LÄS MER:Göteborgarna: Döp en spårvagn efter Björn Natthiko Lindeblad

LÄS MER:Nu behövs en Lex Natthiko - tillåt människor att dö värdigt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS