Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Ingen ökning längre – men coronatrycket på sjukhusen alltjämt högt

Den kraftiga ökningen av antalet coronapatienter har lugnat ner sig i Västra Götaland – efter en intensiv jul- och nyårshelg.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, är dock rädd att det ökar igen, samtidigt som trycket redan är högt.

På onsdagen vårdades 499 patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 79 på intensivvårdsavdelning (iva). Det innebär att trycket på sjukvården håller sig på en ganska jämn nivå, efter att det kring jul och nyår kom upprepade rapporter om ett ökat tryck.

– Det är ansträngt. Vi ser ingen ökning just nu men ligger kvar på en väldigt hög nivå, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Du säger att ni inte ser någon ökning nu, men ser ni något om vart det är på väg?

– De senaste dagarna har det ju minskat något, men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om det kommer fortsätta minska eller gå upp igen. Vi vågar inte lita på att vi på något sätt har nått toppen än. Vi hoppas på det, naturligtvis, men det är för tidigt att säga än så länge.

LÄS MER: Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 13/1

”Finns också en rädsla”

Även om regionens kurva över antalet covid-19-patienter vänt nedåt i några dagar, efter en toppnotering femte januari, är Ann Söderström alltså inte övertygad om att den andra vågens topp är passerad.

– Man kan säga att vi har nått en platå, men vi är inte säkra på att den kommer gå nedåt. Det finns också en rädsla för att det skulle kunna vända uppåt igen.

Ett av orosmolnen är det faktum att julledigheter och jullov nu är över.

– Nu börjar skolorna igen, och mycket andra saker är i gång igen. Det här handlar ju om hur väl smittan kan förhindras i samhället – hur det speglas i antalet som blir så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren hoppas fler arbetar hemifrån efter julledighet

Ingen dramatisk ökning på iva

På tre veckor kring jul och nyår fördubblades antalet covid-19-patienter inom intensivvården i regionen. Den senaste veckan har det hållit sig relativt stabilt kring 80 iva-patienter.

Ann Söderström betonar att det inte betyder att det lugnat sig.

– Inte för iva-personalen eller vårdpersonalen som jobbar med covid. I vanliga fall har vi mellan 90 och 100 iva-platser totalt sett, nu har vi runt 80 för covid och behov av ungefär lika många till. Det här är nästan en fördubbling av kapaciteten, så det är definitivt inte lugnare utan man sliter hårt.

Hon fortsätter:

– Det är väl snarare så att det kan vara skönt att se att det inte ökar från dag till dag, men det dagliga jobbet har inte lugnat ner sig.

LÄS MER: Magnusson (M) om coronakrisen: Vårdköerna får vänta till sommaren

LÄS MER: Tegnell: Så blir 2021 – efter vaccinationen mot coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.