Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Inga genombrott när Wilma söktes i helgen

Sökandet efter försvunna Wilma Andersson har fortsatt under helgen. Under söndagen anhölls en man misstänkt för skyddande av brottsling. Men han släpptes på fri fot senare samma dag. Och inga genombrott har gjorts i sökandet efter den försvunna flickan.

Elva dagar har passerat sedan 17-åriga Wilma Andersson försvann. En man har sedan fredagen suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord – och på söndagseftermiddagen anhölls ännu en man, i den häktade mannens närhet, misstänkt för skyddande av brottsling.

I det initiala skedet påverkas inte sökarbetet av att ännu en person anhållits, utan skulle på söndagskvällen fortskrida som planerat.

– Det finns ingen information i nuläget som kommer att förändra våra planer. Men vi står i direkt koppling till förundersökningsledningen och följer de uppgifter som de får fram, säger Anna Göransson.

Senare samma kväll meddelade vice chefsåklagare Caroline Fransson att hon beslutat att häva anhållandet.

– Efter ett utförligare förhör med den misstänkte har jag beslutat att försätta mannen på fri fot. Misstanken om brott kvarstår, men misstanken motiverar inte längre ett frihetsberövande, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till GT ska polisen ha beslagtagit en bil som kopplas till den frisläppta mannen redan under lördagen. Detta är dock inget som polisen vill bekräfta.

Ett tusental personer har sökt för Fikk

Under helgen har sökinsatserna för att finna den försvunna 17-åringen fortsatt. Polis och frivilligorganisationerna Fikk och Missing people sökte i Uddevalla med omnejd under lördagen och söndagen. Efter att sökinsatserna under lördagen inte gett några genombrott väntade duggregn och snålblåst under söndagen, något som inte bekymrade polisen.

– Drönare, hundenheter och båtsök i Byfjorden är inte väderberoende så vi fortsätter, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst som under helgen varit på plats i Uddevalla.

Både under lördagen och söndagen samlades frivilligorganisationerna Fikk och Missing people vid tio på förmiddagen. Precis som resten av veckan samlades Fikk vid bensinmacken på Kuröd och Missing people vid ABF-huset på Junogatan.

– I dag (läs: söndag) har vi varit 400 sökare under hela dagen, i går (läs: lördag) var vi 700 sökare, säger Fredrik Lundmark, kontaktperson på Fikk.

Fredrik Lundmark tror att det kallare vädret bidrog till att färre personer var ute och sökte på söndagen.

– Det har varit lite mindre i dag. Just i dag har det ju varit kallare än det har varit på hela helgen. Men de som är här är jättehurtiga och vill ha fler segment att söka i, säger han.

"Har haft mycket hjälp"

Han är också tacksam för den hjälp som frivilligorganisationen fått under helgen.

– Vi har haft mycket hjälp och det har varit uppskattat från vår sida. Vi har fått mat, bullar och allt man kan be om. Vi är jättetacksamma, säger Fredrik Lundmark på Fikk.

Fikks kontaktperson berättar att Herrestadsfjället varit ett prioriterat område för organisationen. Polisens presstalesperson Anna Göransson berättar att polisen söker i Uddevalla med omnejd.

– Vi betar av våra sektioner. Vi är fortsatt behov av tips, de som kommer in värderas och undersöks men vi tar gärna emot fler.

Har ni fått någon tidsgräns på hur länge det polisiära söket kan pågå?

– Vi har resurser att fortsätta söket in på nästa vecka om det skulle behövas men det är beslut och utvärderingar som senare kommer ligga hos polisstyrelsen, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.