Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Inbrottsvåg i Västsverige – så skyddar du dig

Ett stort antal inbrott har anmälts runtom hela Västsverige, varav flera i Bohuslän. "Förväntat", säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Herrestad och Dalaberg i Uddevalla, Hallinden i Lysekil. Julhelgen är bara inne på sin andra dag, men redan har ett flertal inbrott hunnit anmälas i Bohuslän liksom i resten av landet, skriver Bohusläningen.

Och eftersom ett inbrott som regel upptäcks först när man kommer tillbaka till sin bostad eller arbetsplats, lär anmälningarna öka de kommande dagarna.

– Det är helt enkelt så att det till viss del är förväntat. Det beror på att vi själva är väldigt traditionsbundna, vi lämnar våra bostäder under julhelgen och fastigheterna stor tomma under tre, fyra, fem, sex dygn. Så tjuvarna har gott om tid att söka igenom våra bostäder. säger Stefan Gustafsson.

Den stora tillgången på tomma hus och lägenheter skapar varje jul vad Stefan Gustafsson kallar en "tjuvarnas marknad". Men det finns åtgärder man kan vidta för att göra det svårare för inbrottstjuvarna, förklarar han.

"Tänk som tjuven"

Det första handlar om att göra det svårare för tjuven att ta sig in.

– Tänk som tjuven och titta på din fastighet. Var är mina svaga punkter, vad kan jag göra för att försvåra för tjuven att ta sig in.

Ibland är vi lite naiva när det kommer till att säkra våra fastigheter för inbrott, menar Stefan Gustafsson, och ett vanligt misstag bland villaägare är att man lämnar en stege ute på tomten som gör det lätt för tjuven att ta sig in. 

"Det är den som begår brottet som man ska skuldbelägga"

Det andra vi behöver tänka på är att inte förvara våra värdesaker på de mest uppenbara platserna. Vilka de är vill Stefan Gustafsson inte säga, men om han själv skulle gå in i en bostad skulle han som regel hitta alla värdesaker "inom tio minuter", menar han.

– Man får aldrig lägga skuld på den som äger fastigheten, det är den som begår inbrottet som man ska skuldbelägga. Men tyvärr så finns de här personerna i vårt samhälle, och man måste räkna med att man kan drabbas av inbrott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.