Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inbrottsvåg i Mölndal

Inbrotten har fördubblats i Mölndal under hösten. Trots att flera personer gripits så fortsätter vågen. Nu vädjar polisen om hjälp från allmänheten.

Sedan september har polisen i Mölndal sett en kraftig ökning av villainbrotten i centrala Mölndal, Härryda och Landvetter. Inbrotten sker dessutom oftast mitt på blanka dagen.

- Läget är så allvarligt att vi har satt in kraftiga åtgärder för att komma till bukt med problemen. Vi har avdelat en stor del av personalstyrkan för att lösa den här inbrottsvågen, säger Anders Pettersson, chef för kriminalpolisen i Mölndal.

Antalet inbrott i Mölndal och Härryda har sedan 1 september fördubblats jämfört med motsvarande period i fjol.

- Vi har haft ungefär 70 inbrott på den här tiden.

Polisen har avslöjat en rad olika gäng som misstänks ligga bakom villainbrott, men det har ändå inte upphört.

- Det finns flera olika konstellationer som håller på, mycket tyder på att det är flera olika gäng som utför inbrotten. Man kan se vissa mönster i det här. Det är väldigt olika typer av gods som åker med, inte bara det klassiska med smycken och kontanter, utan även platta tv-apparater och annat.

Vad är det för personer ni har gripit hittills?

- Mest handlar det om personer med missbruksproblem som är i akut behov av pengar. Men det finns även saker som tyder på att det är mer förslagna tjuvar. Vi har alltså flera olika typer av ligor.

En person sitter häktad för inbrott, han är även misstänkt för annan brottslighet.

Satsningen från polisen innebär att man är mer ute på fältet, bland annat för att säkra spår.

- Men vi lägger också mycket krut på underrättelseverksamhet. Vi behöver verkligen hjälp från allmänheten med iakttagelser. Om man ser något som inte verkar som det ska, så ring oss med en gång. Det kan handla om folk eller fordon som inte har på platsen att göra, säger Anders Pettersson.

Hur gör man för att skydda sig?

- Det är svårt, men det bästa sättet är att ta hjälp från sina grannar. Viktigt är att talas vid ofta, säger Anders Pettersson.