Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

In flames-stjärnornas bryggeri expanderar

De tidigare In Flames-medlemmarna tröttnade på turnélivet och började istället brygga eget öl i Fjärås. De har lyckats slå bra även i den branschen och satsar nu på större produktion i Lindome.

– Hårt arbete och passion kommer man långt med, säger Daniel Svensson.
Han var trummis i den framgångsrika death metalgruppen In Flames i 17 år och har turnerat världen över. Men i slutet av 2015 kände han att det var dags att hoppa av.
– När man närmar sig 40 och sitter i en turnébuss 23 timmar per dygn för att ha kul en timme och samtidigt se barnen växa så kände jag att jag var tvungen att sluta. Tiden är ovärderlig och jag orkade inte mer.

Redan då hade Daniel Svensson börjat intressera sig allt mer för hantverksöl, som tillverkas av små producenter. Han började brygga lite hemma och läste facklitteratur om ölkonsten. Samtidigt hade boomen med mikrobryggerier redan startat i USA där bandet turnerade då.
– Jag lärde mig själv och när jag sedan lämnade In Flames tog jag tjuren vid hornen.
Daniel Svensson startade bryggeriet Odd Island Brewing i Fjärås och hösten 2016 anslöt sig forna basisten Peter Iwers till projektet. Även han slutade spela i bandet och tillsammans satsade de på att skala upp verksamheten rejält. I dag brygger de cirka 4 000 liter öl i månaden. Genom alla år som hårdrocksstjärnor har de själva testat en hel del öl från olika delar av världen och vet vad de gillar och inte.
– Vi gör inte någon konstig öl utan vill att den ska vara lättillgänglig. Hantverksöl är mer levande och smakar mer än massproducerade öl, säger Daniel Svensson.
Trots hård konkurrens, särskilt lokalt i Göteborg, har Odd Island Brewing snabbt tagit sig in på marknaden och fortsätter växa. För att kunna göra det går flytten till nya lokaler vid Lindome centrum i höst, där de kan brygga 12 000 liter i månaden.

Att de är kända namn har varit en draghjälp, men för att hålla i längden krävs också en bra produkt, understryker grundarna. 
– Vi vill inte sko oss på att vi var med i In Flames i 20 år, men självklart är vi stolta över att vi var med och byggde upp det, tillägger Peter Iwers.
Han ser flera likheter mellan musik- och bryggeribranschen, där alla vill nå ut. Samtidigt är både han och Daniel Svensson tydliga med att de inte strävar efter att göra något för att det är trendigt eller hippt.
– Vi har redan gjort den resan i annan bransch där det är creddigt att vara elitist. Men vi gör det vi gillar och hoppas att det blir bra. Det ska inte vara någon krånglig eller konstig öl, säger Daniel Svensson.
Han tror också att karriären med In Flames gör att de vågade satsa på sin dröm ännu en gång.
– Vi har lyckats innan och vet att vi kan göra det igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.