Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Illern på bilden är oskyldig till skadorna. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Illern på bilden är oskyldig till skadorna. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Illrar kissade i lägenhet – ägarna krävs på halv miljon

Ett par i Trollhättan har fått räkningar på en halv miljon kronor från hyresvärden. Orsak: Deras tama illrar hade kissat i lägenheten.

Kraven kom som en chock, berättar paret för Hem & Hyra. De hade hyrt lägenheten med rivningskontrakt, eftersom den skulle helrenoveras.

Paret uppger att djuren vistades endast i ett av rummen. Där låg det tidningspapper på golvet och djuren kissade i en låda, ”även om det någon gång hamnade utanför”. De medger att det fanns ”en viss illerlukt” i detta rum, samt en del märken på golvet, men inte i resten av bostaden.

Nu har de fått fakturor för en omfattande sanering – bland annat nya golv, nytt kakel, nya garderober och eldetaljer. Hyresgästerna anser att fastighetsägaren, det kommunala bolaget Eidar, låter dem betala för den renovering som ändå skulle göras.

– All vår grundläggande trygghet sätts på spel för att Eidar vill spara in vad som för dem är en struntsumma, säger kvinnan i paret till Hem & Hyra.

Bolagets distriktschef Daniel Ruus säger till tidningen att räkningarna enbart avser de skador som illrarna orsakat och att det enda hyresvärden kan erbjuda är en avbetalningsplan.

Paret har bestridit kraven och Hyresgästföreningen förhandlar nu för deras räkning. Dess jurist säger till Hem & Hyra att Eidar måste bevisa att lukten inte kommer från andra djur som bott i lägenheten tidigare.

Hemförsäkringen täcker inte skador som husdjur orsakar i hyreslägenheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.