Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen kontrollerade bilar som uppehöll sig på parkeringen vid Torps köpcentrum.

Illegalt streetrace stoppades av polis

Polisen storsatsade på att stoppa den illegala biltävling som ryktades äga rum i Uddevalla på lördagskvällen. Och satsningen gav utslag.

- Vi hade faktiskt fyra polispatruller ute samtidigt i Uddevalla, förklarar Hans Lippens, polisens presstalesman för Västra Götalandsregionen.

Det var vid 18-tiden som polisen fick det första samtalet om att en olaglig biltävling, så kallat illegalt streetrace, skulle äga rum.

LÄS MER: Larm om illegalt streetrace

Tipsaren som ringde polisen var väl insatt och berättade att det först kommit ett upprop på Facebook, där man planerat att hålla tävlingen på Torps köpcentrum utanför Uddevalla. Polisen fick också reda på att just den här illegala streetracetävlingen till och med hade ett eget namn, och ska gå under benämningen "Nyårssladden".

- Vi åkte ut tidigt på kvällen när vi fått tipset och då stod det ett stort antal fordon på Ikeas parkering, berättar Hans Lippens.

Polisen stoppade dessutom flera bilar som var på väg till parkeringen.

Ett par timmar senare verkade dock de bilburna ungdomarna ha tröttnat på att stå på en parkering och hela sällskapet splittrades upp och bilarna åkte åt olika håll.

Men polisen anade vad som var i görningen och vis av erfarenhet insåg polisen att de gasglada bilförarna troligen skulle hitta ett annat ställe att samlas vid, och bara försökte avleda polisen.

- Det tog inte lång tid innan fick vi ytterligare ett tips. Den här gången ringde en person och berättade att han blivit stoppad av flera bilar som ville ha hjälp att hitta till Ikeas parkering. Säkert tänkte man ha mötesplatsen där senare på kvällen, säger Hans Lippens.

Men innan samlades bilarna vid en ny mötesplats. Den här gången hittade polisen dem vid Östraboskolan.

- Hela skolans parkering var full av bilar, säger Lippens.

Klockan var nu kring tio på kvällen. Och återigen fick sällskapet bryta upp, efter polisens inrådan. I en timme efteråt åkte de fyra polisbilarna efter olika bilar. Och en timme senare kom rapport om att bilarna och gängen splittrats upp.

Därmed hade polisen stoppat den olagliga biltävlingen som ryktades skulle ha ägt rum i Uddevalla.

Att polisen var ute och åkte med flera patruller i Uddevalla på lördagskvällen gav dock annan utdelning. Polisen kunde genomföra flera kontroller, och fem bilister fick böter inom loppet av mindre än en timme.

Bland annat fick en ung man böter på grund av att han inte hade vita framljus på sin bil.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.