Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/11

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ica-butik totalförstörd i brand – misstänks vara anlagd

En våldsam brand bröt ut i en Ica-butik i Borås. Hela huset evakuerades och brandmän kämpade mot lågorna. Glasrutor exploderade och butiken totalförstördes. Nu misstänker polisen mordbrand. – Den samlade bilden gör att det finns misstankar att den är anlagd, säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen i region Väst.

Det var vid femtiden under lördagseftermiddagen SOS alarm fick in ett larm om att det brann inne på ICA-butiken på Allégatan i Borås.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har en brand i en butik. Det pågår rökdykning nu, sade Anders Johansson vid Södra älvsborgs räddningstjänstförbund (SÄRF) till efter att utryckningspersonalen kommit till platsen.

Till en början var det kaotiskt på platsen. Matbutiken evakuerades, glasrutor exploderade och räddningstjänsten kallade in extra styrkor.

– Vi har utrymt. Det är utvecklad brand och vi har begärt in extra styrkor, sade Anders Johansson vid tillfället.

Polisen bekräftade händelsen och kunde meddela att inga personskador skett i samband med branden.

– Jag fick i detta nu beskedet att det är noll skadade. Det är en brand. Jag vet inte så mycket mer, jag är inte på plats. Vi arbetar brett, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid polisen i Borås vid halv sex-tiden. 

Explosion bekräftas

Vid polisens regionledningscentral bekräftade man att det ska ha varit en mindre explosion inne i lokalen.

– Det kan ha med sprayflaskor eller andra livsmedelsvaror att göra, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

På våningen över matbutiken ligger ett hotell. Röken spreds upp till hotellet genom fläktsystemet och öppna fönster. Hotellet fick genomsökas och utrymtmas, uppger Göran Carlbom.

GP har talat med butiksägaren för matbutiken som inte vill kommentera händelsen just nu, då man fokuserar sig på att ta hand om personalen.

"Man tänkte att det var ett terrorattentat"

Ulf Stjerneby från Gislaved såg branden urarta på Allégatan i Borås. Han satt med ett sällskap på en uteservering i närheten då branden startade. 

– Vi satt några stycken och käkade och drack skumpa. Sen så hörde vi en jävla smäll, säger han.

Han reagerade snabbt och sprang fram till ICA-butiken, berättar han. Då såg han att en ruta exploderat.

– Sedan exploderade en ruta till. Det första man tänkte på var ju terrorattentat, säger Ulf Stjerneby.

Ulf Stjerneby är på besök i staden över helgen för att gå på inflyttningsfest, berättar han. Han bor på hotellet ovanför ICA-butiken som också utrymdes i samband med branden.

– Så nu kommer vi inte åt för att byta om. Det var lite läskigt på grund av att det var två eller tre explosioner, säger Ulf Stjerneby.

Han berättar att det skulle vara bröllopsfest på hotellet, som nu blir inställt på grund av branden. En del gäster ska ha fått sina kläder rökskadade.

Utredning om mordbrand

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

– Vi vill kunna spärra av så fort som möjligt, säger Göran Carlbom.

Polisen har också hört vittnen i området.

– Brandförloppet var aggressivt, och vi har flera vittnen som sett när branden startade, säger Robert Cleverup, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Strax innan klockan 19 meddelade räddningstjänsten att branden var släckt.

– Vi kommer att fortsätta att jobba på platsen under flera timmar till för att ventilera, säger Henrik Andersson, inre befäl på SÄRF.

Teknisk undersökning

Platsen är avspärrad av polisen och under söndagsförmiddagen planeras en teknisk undersökning att genomföras. Enligt Ulla Brehm presstalesperson för polisen i region Väst talar erfarenhet och kunskap samt det samlade intrycket från platsen för att branden kan vara anlagd.

– Vi har pratar med personal, tagit vittnesuppgifter och tittat om vi det finns övervakningsfilm och den samlade bilden gör att det finns misstankar om att branden är anlagd, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.