Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

I språklabbet tränas en mix av ord och kemi

Molekylverkstan i Stenungsund är inte bara en plats för den som är nyfiken på kemi. I språklabbet träffas de som vill träna svenska och samtidigt få veta mer om naturvetenskap.

Varje tisdag träffas deltagarna i Molekylverkstans språklabb. Det är nya svenskar, de flesta från Syrien. Några har varit här i ett par år, andra är mer nyanlända. Flera av dem läser svenska för invandrare på vuxenutbildningen.
– Vi brukar ha ett tema i språklabbet varje gång, men det blir ofta mycket annat också. De ställer många frågor om allt möjligt de vill veta, säger Sanida Okanovic på Molekylverkstan.
Det kan handla om svåra ord som eleverna har stött på eller saker man behöver veta i vardagen, exempelvis hur sophanteringen går till med återvinning och annat.

När GP besöker får deltagarna tillverka badkulor. Basyl Mohammad knådar ihop bikarbonat, citronsyra, matolja och luktessens i en plastpåse. När det går att forma en boll lägger han den i en bägare med vatten. Det bubblar så att vattnet svämmar över.
Sanida Okanovic beskriver varje moment i processen. Små flaskor med luktessens skickas runt och deltagarna får känna doften av kanel, vanilj och jordgubbar. De pratar om vilka färger som kan passa till. Kan en gul badkula dofta jordgubbe?
Hassan Alizada gör små rosa badkulor med jordgubbsdoft så att alla deltagare får med sig en hem. Alla får med sig en lista med veckans ord som ingår i temat. De översätter och tränar på att säga orden på svenska.

Anna-Stina Samuelsson och Monika Eklöf är pensionärer och hjälper till i språklabbet.
– Det är väldigt roligt att få vara med här. Vi försöker bidra med vad vi kan och ge deltagarna lite av våra svenska traditioner, så får de berätta om sina, säger Anna-Stina Samuelsson.
Hon berättar att de tidigare har haft kroppen som tema, och då hade deltagarna en torso till hjälp.

Även denna gång får Sanida Okanovic hämta torson. Rankine Ali och Hanan Haj Kanjo vill lära sig mer. Deras lärare i sfi, Glenn Johansson, går igenom kroppens inre delar. De halkar in på en diskussion om hälsa. Hur ser lungorna ut på en som röker?
När språklabbet ska stänga så dröjer sig de flesta kvar i lokalen. Några av deltagarna hjälper till att städa undan medan andra har svårt att bryta samtalet. Det är tydligt att de vill lära sig mer.