"I Litauen är utgångspunkten att livstid är livstid"

ANNONS
|

Lisa Holm hade fått ett extrajobb på ett kafé i Blomberg. Söndagen den sjunde juni 2015 skulle hon köra hem till Skövde på sin moped. De andra arbetspassen hade hon körts av sina föräldrar men nu skulle hon för första gången ta sig hem själv.

Men hon kom aldrig hem.

Oron växte för föräldrarna. Tillslut åkte pappan till Blomberg. Kvar utanför kaféet stod Lisa Holms moped. Nyckeln satt i tändningslåset.

Efter att ha letat en stund anmäldes flickan försvunnen.

Tusentals sökte

Det blev starten på ett intensivt sökande. Den 17-åriga flickans försvinnande engagerade hela Sverige och tusentals frivilliga ställde upp och var med och letade.

ANNONS

På fredagen efter Lisa Holms försvinnande fick en grupp ur Missing People i uppdrag att söka kring Martorps gård som ligger i närheten av kaféet.

De träffade då en man som på knagglig engelska påstod att området redan hade sökts igenom av militären och polisen. ”Waste of time”, ska han ha sagt.

Mannen var Nerijus Bilevicius.

Missing People ignorerade vad Nerijus Bilevicius sa och fortsatte sitt sökande. Men de kontaktade polisen eftersom de fick en "felkänsla".

Några timmar senare kom beskedet.

I en byssja i närheten av platsen hade Lisa Holm hittats.

Livstid för mordet

Både tingsrätten och hovrätten dömde Nerijus Belivicius till livstids fängelse för mordet.

Han har sedan dess avtjänat sitt straff på Norrtäljeanstalten. Men han har ansökt om att få avtjäna sitt straff i hemlandet Litauen.

– Han vill flytta dit för att han har lättare att få besök av sina släktingar. Han har ingen släkt i Sverige. Han kan ingen svenska och har ingen anknytning till Sverige alls, berättar hans advokat Björn Hurtig.

Och nu har kriminalvården fattat beslut om att han ska flyttas över till ett fängelse i Litauen.

I beslutet skriver Kriminalvården att "hans sociala återanpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen".

ANNONS

LÄS MER: Lisa Holms mördare får lämna Sverige

"Nöjd"

När GP når Björn Hurtig har han precis varit i kontakt med Nerijus Belivicius.

– Han var nöjd med att få komma härifrån och dit i stället. Det låg helt i linje med hans önskemål. Det är klart att man inte hoppar och gråter av lycka för att komma till ett litauiskt fängelse men det här var det han ville så han var nöjd med beslutet, säger han.

Hur är det i ett litauiskt fängelse jämfört med ett svenskt?

– Jag kan inte säga att jag vet hur det är i fängelserna men jag vet ju att det är oftast... Jag skulle säga att det nog är svårare att få en ändring på sitt livstidsstraff i Litauen, än i Sverige. Vilket vi såklart har diskuterat. I Litauen är utgångspunkten att livstid är livstid. Man har inget omvandlingssystem som vi har i Sverige. Där kan antingen parlamentet eller presidenten omvandla straffet genom benådning eller nåd sedan kan man av hälsoskäl komma ut tidigare, säger Björn Hurtig och fortsätter.

– I övrigt sitter man en livstid och det vet han om. Det är nog tufft kan jag tänka mig. Trots det vill han komma dit och det var de personliga hänsynen som vägde över.

ANNONS

LÄS MER: Mördade Lisa Holm - misshandlades i fängelset

Oklart när han lämnas över

Detta tar även Kriminalvården upp i sitt beslut. Det står att "en livstidsdömd person endast kan få strafflindring genom amnesti eller nåd".

Det är parlamentet som beslutar om amnesti, det vill säga benådning och presidenten "får genom ett nådebeslut mildra ett livstidsstraff eller befria från det".

Hurtig nämner ett fall där presidenten omvandlade ett livstidsstraff till ett fängelsestraff på 25 år. Det finns också ett presidentbeslut om att man kan skicka in sin nådeansökan efter att ha avtjänat tio år i fängelset, enligt Kriminalvårdens beslut.

När förflyttningen kommer att ske är inte klart än.

– Det ligger på rulle antar jag. Exakt när det blir har jag ingen aning om. Det borde ske hyfsat skyndsamt kan jag tänka mig, säger Hurtig.

För inte så längesedan blev Nerijus Belivicius attackerad med hett vatten när han stod vid kaffemaskinen inne på Norrtäljeanstalten.

Hur mår han nu?

– I dag diskuterade vi det här och han sa inget om det och inte jag heller. Det är vatten under broarna nu. Nu längtar han efter att få komma därifrån helt enkelt, säger Björn Hurtig.

ANNONS