Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Panstarrs komet fotad från Lysekil. Bilden är tagen med ett 400 millimetersobjektiv som ger kraftig förstoring.

I kväll kan du se Panstarrs komet

Att se en komet med blotta ögat är ovanligt. Nu finns chansen för den som tittar åt väster strax efter solnedgången.

Panstarrs komet befinner sig i närheten av solen och sedan i måndags har den gått att se från våra breddgrader. Eva Wirström, astronom på Chalmers, har studerat den från observatoriet i Onsala.

– Den lyser inte lika starkt som en stjärna. Det är liksom en suddig, lite utsmetad fläck med en svans som pekar bort från solen, säger hon.

Den som vill se Panstarrs komet gör bäst i att skaffa fri sikt åt väster, till exempel utöver havet. Fem till tio grader över horisonten, något till vänster om där solen går ner befinner sig kometen. Kring 19.15-19.30, ungefär en timme efter att solen har gått ner bör den gå att se om vädret är klart. Efter 20-tiden försvinner kometen under horisonten. Eftersom den lyser ganska svagt ökar chanserna med en fältkikare. En kamera som ställs in på lång exponeringstid hjälper också.

– Genom att man samlar ljuset från kometen blir den tydligare, säger Eva Wirström och berättar om en vän som genom att ha lagt ihop fem olika bilder fått fram kometen som vid tillfället inte gick att se med blotta ögat.

En komet består av is, stoft och mindre stenpartiklar. Diametern är från en till några kilometer. Det som gör att den går att se från jorden är att kometens atmosfär, koman, som består av gaser och damm hettas upp och blir större när den närmare sig solen. Koman är symmetrisk runt kometens kärna men solens strålning trycker bort dammet i koman så att det bildas en svans i riktning bort från solen.

– Rent teoretiskt ska det gå att se Panstarrs komet någon vecka till men eftersom kvällen blir ljusare så blir det svårare. Dessutom blir kometens ljus svagare när den börjar röra sig bort från solen. Den här veckan är chansen störst, säger Eva Wirström.

Kometer befinner sig vanligtvis i yttre delarna av solsystemet men kan om de blir störda närma sig oss. Eva Wirström säger att det är i genomsnitt vart femte år som en komet går att se med bara ögat eller en fältkikare. Panstarrs komet kommer troligen aldrig tillbaka men en annan är redan på ingång.

– I höst kommer kometen Ison. Den kommer gå att se någon gång i november, december, säger Eva Wirström.

Bild: Bildmontage: Alexander Jönsson