Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I dag begravs Lavin Eskandar

Tusentals personer väntas närvara när elevassistenten Lavin Eskandar begravs i dag. Han blev det första offret i attacken på skolan Kronan.

Klockan 11 på förmiddagen börjar begravningsceremonin på Håjums begravningsplats i Trollhättan. Kistan kommer anlända med bil till begravningsplatsen, och enligt muslimsk sed bärs den av männen i familjen de cirka 100 meterna fram till graven, och sänks sedan ned. Begravningsceremonin är öppen för allmänheten, och efter familjen har alla som vill möjlighet att ta farväl vid graven.

Efter begravningen kommer artister uppträda på Folkets hus i Trollhättan, där minnesstunden fortsätter.

– Jag kan inte gå ut med vilka artister det blir, men det kommer vara stora artister, säger familjens vän hiphopmusikern Hamodii al-Haddad.

Trollhättans Folkets hus har plats för 1 300 personer. Polispådraget i anslutning till begravningen väntas bli stort. Poliskommissarie Johan Strand är operativt ansvarig:

– Vi finns med, och har tagit höjd för att det kan komma många människor.

Energiminister Ibrahim Baylan representerar regeringen under minnestunden.

Lavin Eskandar var 20 år gammal, och hade själv gått i skolan ganska nyligen. Efter studenten var det naturligt för honom att stanna kvar i skolmiljön, arbeta med ungdomar, och välja att jobba som elevassistent. Därför kommer många av deltagarna vara klädda som studenter, för att hedra honom. Tjejer och killar som deltar i begravningen kommer ha studentmössor på sig, och tjejerna kommer bära vitt, berättar Hamodii al-Haddad.

– Och det är också för att vi vill förmedla hur viktigt det är att gå i skolan, säger han.

Bilden av händelseförloppet kring Lavin Eskandars död klarnar allt mer i takt med att polisen samlar in fler vittnesuppgifter.

Enligt förundersökningsledaren Thord Haraldsson högg Anton Lundin Pettersson ned Lavin Eskandar direkt när han kom in, och gick sedan till andra våningen där han dödade en 17-årig pojke. Sedan gick Lundin Pettersson runt i skolan och fotade sig med elever. Det var då den 41-årige läraren agerade och blev nedhuggen. Slutligen gick gärningsmannen till klassrummet där den 15-årige eleven, som nu vårdas på sjukhus, höggs och skadades.

Mötesplatsen Kronan, inklusive kaféverksamheten, kommer att öppna på nytt på torsdag. Då kommer politiker att finnas på plats för att prata med berörda. Det kommer också att erbjudas samtalsstöd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.