Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunpolisen Ulf Darrell hoppas att satsningen ska få fler människor att gripa in om de hör eller misstänker våld hos grannen. FOTO: Polisen/Arkiv

Huskurage ska rädda liv i väst

Varje år anmäls tusentals fall av våldsbrott innanför hemmets dörrar. Polisen misstänker att långt ifrån alla brott kommer till deras kännedom. För att rädda liv startar nu polisen på Orust kampanjen Huskurage. – Alla som ligger och skriker på hjälp vill få den, säger kommunpolisen Ulf Darrell.

Under 2016 anmäldes enligt Brottsförebyggande rådet (Brå), omkring 12 400 fall av misshandel i i nära relationer i Sverige. Utöver allmänna platser är en bostad också den vanligaste platsen för alla typer av misshandelsfall. 

Orust blir nu den första kommunen i Västsverige där polisen tillsammans med det kommunala bostadsbolaget startar en gemensam insats för att förebygga våldet i de svenska hemmen. Insatsen går under namnet Huskurage och riktar sig till Orustbostäders hyresgäster.  

"Kan vi förebygga ett fall är det värt det"

– Det här handlar inte om att vi är mer utsatta än någon annan. Tyvärr ser det väl likadant ut i stort sett hela Sverige. Men har man en gång varit med om att till exempel ett barn har blivit slaget, och det här skulle kunna förebygga ett enda fall, är det så klart värt det, säger Ulf Darrell, kommunpolis på Tjörn och Orust. 

Han liknar Huskurage med satsningar som Grannsamverkan och Båtsamverkan som tidigare genomförts i polisområde region Väst. Genom att skicka ut information till hyresgäster på Orust och sätta upp lappar i trapphusen vill polisen och Orustbostäder ge människor en ökad kunskap om hur de ska agera om de misstänker våld hos grannen. 

– Kan vi vara delaktiga i att minska ett samhällsproblem så vill vi självklart vara det. Det här är en viktig sak för oss och ett sätt att ta samhällsansvar, säger Ted Lärnhem, Orustbostäders vd, till polisens hemsida. 

Befarar stort mörkertal 

Under 2016 fick polisen in omkring 70 anmälningar gällande brott som kvinnofridskränkning, grov misshandel och misshandel som skedde inomhus i nära relationer i lokalpolisområde Södra Fyrbodal som omfattar Orust, Tjörn och Stenungsund. 

Kommunpolisen Ulf Darrell befarar att mörkertalet är stort. Hans förhoppning är att satsningen ska få människor att våga bry sig mer om varandra.

– Alla som ligger och skriker efter hjälp vill få den. Generellt upplever jag att folk ofta är rädda för att blanda sig i saker som sker i hemmet. Ute på stan reagerar människor men i hemmet vill man inte lägga näsan i blöt. Genom det här vill ve ge människor verktygen och kuraget att säga: "Det här accepterar vi inte". Förhoppningsvis kan det få en förebyggande effekt på samma sätt som att tjuvar gärna inte väljer en hamn eller ett område där det finns Båtsamverkan eller Grannsamverkan, säger Ulf Darrel.

Hoppas satsningen får spridning 

Satsningen på Orust startade den 1 juni i år. Om människor sedan dess har blivit mer benägna att ringa polisen eller gripa in vid våldsbrott menar Darrell är för tidigt att säga. Hans förhoppning är att satsningen inom kort ska startas upp även i Stenungsund och på Tjörn. 

– Där förs det redan diskussioner och processen är igång. Min förhoppning är att Huskurage är här för att stanna och att det här även ska spridas över hela region Väst, säger Ulf Darrell. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.