Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hus för utsatta barn

Barn som blivit utsatta för våld ska få ett eget centrum i Halland. Där ska flera olika myndigheter under ett tak kunna hjälpa till i läkningsprocessen.
Det föreslår utredare vid Region Halland. Sedan i september i fjol har de undersökt möjligheterna för ett så kallat barnahus i länet; en mottagning där socionomer, psykologer, poliser, åklagare och läkare samverkar kring utredningar av barn som utsatts för eller bevittnat våld.
- Barn som utsatts för brott är brottsoffer. De behöver stöd och hjälp som de ideella kvinnojourerna inte kan erbjuda. Vi vill säkra en bättre kvalitet där kommun och landsting tar större ansvar, säger Per Albinsson, forsknings- och utvecklingschef vid Region Halland.
Nära samarbete mellan myndigheter
För en tid sedan presenterades utredarnas förslag som i veckan fick regionsstyrelsens stöd. Att ett rättscentrum, som kan delas av kommunerna i Halland, ska byggas i Halmstad med filial i Varberg.
- Den yttersta anledningen är barnens bästa. De slipper att berätta sin historia flera gånger och tillförlitligheten blir högre att mer relevanta åtgärder snabbt kan vidtas, säger Per Albinsson.
Ett nära myndighetssamarbete är också ett incitament till förslaget.
- Det är många system och lagar med olika logik som är inblandade. Vid en samverkan konfronteras de olika myndigheternas medarbetare dagligdags. Då kan förståelsen för varandras infallsvinklar öka.
Förhoppning finns också att kunskaperna ökar, något som kan vara till nytta även utanför de tilltänkta mottagningarna.
- Handläggare i mindre kommuner som stöter på problemen sällan, kan lyfta luren och få hjälp av dem som jobbar med det på heltid.
Utredarna har under arbetets gång bland annat besökt några av de befintliga barnahemmen i Sverige. På försök sedan 2005 har liknande verksamhet bedrivits på sex platser i Sverige, bland annat i Göteborg. Dessa hem har nu permanentats sedan försöket fallit väl ut.
- Den nationella rapporten stärker viljan att jobba i den här riktningen. Det har redan öppnats verksamheter på flera platser runt om i Sverige och det utreds på ännu fler, säger Per Albinsson.
Förslaget har skickats på remiss till de berörda myndigheterna. Senast den sista juni förväntas de ha yttrat sig för fortsatt arbete i höst.