Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Hunden Floyd åt kött på gatan – fick åka akut till sjukhuset

Hundpromenaden tog en otäck vändning när Lizette Pärlebrings hund Floyd började äta på en köttbit på gatan. Efter en ilfärd till Blå stjärnans djursjukhus vill hon nu varna andra. – En frisk människa gör inte såhär. Hade jag sett personen som gjorde detta hade jag inte varit särskilt trevlig, säger Lizette.

Det var på måndagskvällen som Lizette Pärlebring var med om alla hussar och mattars mardröm. Hon hade tagit med sig hunden Floyd på en promenad för att kolla till bilen – men längs Ingegatan i Kungälv började hennes fyrfotade kamrat tugga på något okänt.

När hon öppnade Floyds mun såg hon hur han svalde något som till utseendet såg ut som morotsskal. Omkring honom på marken fanns dock andra bitar av den okända maten. När hon lyste på det med ficklampa såg hon att det var strimlat nötkött, cirka 500 gram.

– Då ringde jag till djursjukhuset Blå stjärnan direkt. De sa åt mig att åka in, så jag tog bilnyckeln och så körde vi omedelbart, säger Lizette.

LÄS MER: Dödlig hundsjukdom sprids – via vattenpölar

Hann till sjukhus i tid

Floyds mamma var med om en liknande händelse 2014 – och var då nära döden. Vid det tillfället upptäckte Lizette inte förgiftningen förrän dagen efter, men nu var hon på plats på sjukhuset i tid. Floyd kräktes upp köttbiten på djursjukhuset – därefter tog veterinärerna prover på hunden.

Inget glykol hittades i proverna på levern och njurarna. Lizette säger att han kräktes 50 minuter efter att ha ätit köttet, och normalt tar det en timme för giftet att gå ut.

– Under tisdagen var han väldigt trött, men nu är han helt sig själv igen, säger Lizette.

Hon har inte hört om någon liknande händelse i Kungälv sedan Floyds mamma blev förgiftad den där dagen för tre år sedan.

– Det går ju i vågor. Men mest hör man om att det är inne i Göteborg, i Slottsskogen och så, säger Lizette.

LÄS MER: Rexy dog — av smitta som sprids genom vattenpölar

"Inte friskt"

Även om Floyd klarade sig den här gången tycker Lizette att det är viktigt att fler får höra om vad som hände hennes hund.

– Jag vill absolut varna andra för det här. Jag tror att det är folk som gör såhär avsiktligt. Om jag hade sett personen som gjort det här hade jag inte varit särskilt trevlig.

Lizette har valt att inte polisanmäla händelsen. När hon gjorde det efter att Floyds mamma förgiftats fick hon nämligen beskedet att polisen inte prioriterar händelser av den här karaktären.

Hon har använt sig av Facebookggruppen "Du vet att du är från Kungälv när..." för att sprida varningen till andra hundägare i trakten.

– En frisk människa gör inte såhär mot djur. Djuren skadar inte oss avsiktligt, varför ska människor då skada djuren avsiktligt?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.