Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hunden Attack blev årets polishund – efter ett år i branschen

Den fyraårige schäferhunden Attack har utsetts till Årets polishund 2017 – efter bara ett år i branschen. Attack är från början uppfödd på en kennel i Nödinge i närheten av Göteborg. – Det här är jätteroligt. Vi är superstolta över både Attack och hans husse, säger Monica Henriksson, uppfödare på kenneln i Nödinge.

Hunden Attack tjänstgör i lokalpolisområdet Uppsala och har under året bland annat lyckats spåra upp 6-åriga flickan Ellenor utanför Hudiksvall, som hade gått vilse i skogen och hittades först efter 13 timmar.

Attack är drygt 4 år och av rasen tysk schäferhund. I ett år har han arbetat som polishund.

Polishunden är uppfödd på en kennel i Nödinge utanför Göteborg och sedan gått från en familjehund till att säljas till polisen, för att arbeta som polishund.

– Det här är jätteroligt. Vi är superstolta över både Attack och hans husse, säger Monica Henriksson, uppfödare på kenneln i Nödinge och fortsätter:

– Genom åren har vi haft en mängd hundar som har blivit polishundar, räddningstjänsthundar, civila hundar och mycket mer. Men att en hund från vår kennel blir utsedd till det här har vi aldrig varit med om. Det här är verkligen ett bra samarbete mellan hund och hundförare.

Attack såldes till polisen Tommy Eriksson, som nu är Attacks hundförare.

– Det här känns helt fantastiskt. Det känns lite oväntat eftersom vi båda har jobbat bara i drygt ett år, jag som hundförare och han som polishund, säger hundföraren Tommy Eriksson.

LÄS MER: Hundföraren: Såg ett litet ansikte sticka upp

"Känns lite oförskämt"

Efter att den 6-åriga flickan från Hudiksvall försvann, uppmärksammades Attacks insats landet över. Några av de kvalitéer Attack har som ger honom titeln Årets polishund 2017, är enligt Tommy Eriksson, hans fenomenala nos att söka efter försvunna personer.

– Han är ett riktigt energiknippe. När han kommer i gång och arbetar så är han väldigt koncentrerad och fokuserad och gör jobbet väldigt bra. Det här är ett kvitto på att det man gör fungerar. Jag är fantastiskt glad över hans insats, säger Tommy Eriksson. 

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, polisen och Polisens Hundförarförbund.

Det var vid ett sammanträde den 24 oktober 2017 som polishunden Attack utsågs till Årets polishund. 

Uppdraget i att söka efter försvunna Ellenor var en av de betydande faktorerna till att Attack korades till polishund.

Enligt juryn ska det lyckliga slutet i att hitta Ellenor, inte ha varit möjligt utan Attack.

– Att rädda liv är det viktigaste man kan göra. Det känns nästan lite oförskämt att ta emot det här, jag trodde aldrig att de skulle landa på oss eftersom de gått så fort sedan vi båda började arbeta, säger Tommy Eriksson.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.