Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Hundar sprider skräck - minst två husdjur ihjälbitna

Minst två hundar har bitits ihjäl i en liten ort i Sjuhärad senaste halvåret. De attackerande hundarna tillhör samma person. Hunden Molly, 8, räddades i sista sekund av sin husse när en av hundarna gick till attack. – Att jag lyckades lyfta upp henne gjorde att hon klarade sig, säger hussen Lennart.

För en dryg månad sedan dog en hund under en hundpromenad med sin husse i en liten ort i Sjuhärad. Den blev attackerad och ihjälbiten av en lösspringade hund som var i sällskap med ytterligare två hundar, vilket P4 Sjuhärad var först med att rapportera om.

Kvinnan som rastade den hund som gick till attack, har sedan 2011 djurförbud, vilket framgår i en handling från Länsstyrelsen.

Bara fyra månader innan händelsen blev också en hundvalp ihjälbiten av en hund under en promenad.

Valpen kördes till veterinär, men skadorna var för stora och valpen dog,  skriver P4 Sjuhärad.

Lennart är en av dem som har rastat Molly, sin åttaåriga king charles spaniel, i närheten av den berörda platsen.

– Vi var ute och gick en söndagsförmiddag när vi plötsligt hörde ett tjut en bit bort. Vi såg hur en jakthund blev attackerad av lösspringande hundar. Men hunden kom loss och sprang iväg, säger Lennart.

Därefter började den attackerande hunden springa mot Molly – men i sista sekund lyfte Lennart upp sin hund och Molly klarade sig utan skador. De tog sig från platsen och gömde sig för hundarna.

Sedan dess besöker Lennart inte längre platsen på grund av rädsla att förlora sin hund.

"Man vågar inte möta de här hundarna"

Han och hans hustru är rädda för att stöta på de lösa hundarna igen.

– Vi vågar inte rasta Molly hemma längre, ingen gör det. Alla tar sin bil och åker iväg en bit för att gå ut med sin hund. Man vågar inte möta de här hundarna, säger han.

Nu hoppas han att Länsstyrelsen ska ta hand om de lösspringande hundarna.

– Jag hoppas att de gör sitt jobb. Den här personen ska inte kunna ha hundar eller djur överhuvudtaget, säger Lennart.

LÄS OCKSÅ: Lämnade hunden kopplad vid bostaden – reste på semester

Visste inte om djurförbudet

I en rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen framgår det i en anmälan att den berörda kvinnan ska ha skaffat ytterligare en hund och därmed bryter hon mot sitt djurförbud. Det framgår också att hon ska också ha setts rasta flera av hundarna den senaste månaden.

"Magra hundar och hundar med skador som inte fått veterinärvård, hundar som ägarna inte kan kontrollera utan ger sig på andra hundar i omgivningen", står det bland annat i föreläggandet.

Carin Dahlén är djurskyddskontrollant på länsstyrelsen i Borås. Hon är en av de personer som har varit inkopplade i ärendet.

Hon berättar att kvinnan som har rastat hundarna har ett djurförbud, men att hennes partner uppgav att han inte visste om det när en kontroll genomfördes av Länsstyrelsen i april 2017.

Han ska också vid tillfället ha uppgett att kvinnan var delaktig i hela hundhållningen.

– Partnern fick ett föreläggande där det framgick att kvinnan inte fick inverka på djurens välmående, varken positivt eller negativt. Det finns fall där sådana förelägganden fungerar, men här gjorde det inte det, säger hon.

"Bara sorgligt"

GP har varit i kontakt med den berörda kvinnan som förnekar samtliga händelser. Hon förklarar dessutom att orsaken till förbudet är hennes tidigare partners behandling av djur, men att det är omständigheter som inte längre finns.

– Vad hjälper det att jag kommenterar denna häxjakt på mig, när de hittar på och överdriver och påstår att saker som är totalt fel? Att jag har mer hundkunskap än de som anmäler är bara sorgligt. Att jag bor med en hundägare är inte olagligt och jag har aldrig behandlat djur illa, även om de inskränkta smådjursägarna säkert tycker att det är fel att behandla en hund som en hund. De människorna behandlar sina djur som om det är barn, skriver hon i ett sms till GP.

Enligt länsstyrelsens föreläggande ska din sambo ha sagt att du har varit delaktig i hela hundhållningen trots djurförbud, stämmer alltså inte detta?

– Missförstånd. Han har en del efterdyningar av utbrändhet och jobbar natt. De väckte honom vid det besöket och han förstod nog inte vad de frågade efter, svarar kvinnan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.