Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hovrätten för västra Sverige skärper straffet för den kvinna som i april dödade sin make i deras gemensamma bostad i Lysekil.
Hovrätten för västra Sverige skärper straffet för den kvinna som i april dödade sin make i deras gemensamma bostad i Lysekil.

Hovrätten skärper straff för kvinna som dödade sin make

Tingsrätten dömde Lysekilskvinnan till två års fängelse för att ha tagit livet av sin make. Nu har hovrätten ändrat tingsrättens beslut och skärper straffet.

Åklagaren var inte nöjd med tingsrättens dom mot den kvinna i 70-årsåldern som i våras dödade sin make med kniv. Han överklagade domen till högre instans, och ville att hovrätten skulle döma kvinnan för mord och skärpa straffet. Kvinnan å sin sida hade förklarat sig nöjd med tingsrättsdomen och motsatt sig ändring av domen. Men nu döms hon av hovrätten till fyra års fängelse för dråp på sin make.

LÄS MER: Äldre mans död i Lysekil till hovrätten

Det var i början av april som kvinnan tog livet av maken som var sjuk, genom att skära honom i handleden med en kniv när han låg i sängen. Hon har sedan första stund medgett detta och har hävdat att hon handlade enligt makens vilja. Omständigheter i parets bostad styrker kvinnans uppgifter och tyder på att det varit frågan om ett frivilligt dödande menar hovrätten, som bland annat pekar på att mannen legat helt stilla i samband med och efter att kvinnan skar honom i handleden. Han använde inte heller sitt trygghetslarm, och det finns inget som tyder på att mannen upplevde någon dödsångest.

LÄS MER: Tittade på Keno när hon väntade på att maken skulle dö

Förmildrande omständighet

Hovrätten konstaterar dock att oavsett om det funnits samtycke, så är det ett brott att uppsåtligen döda en annan människa. Hovrätten lyfter dock fram att om brottet föranletts av en stark mänsklig medkänsla så är det en förmildrande omständighet som domstolen ska beakta, och utifrån omständigheterna i målet anser hovrätten att brottet i det här fallet ska bedömas som dråp och inte mord. Samma bedömning som tingsrätten gjorde.

LÄS MER: Domstolen: Kvinnan utförde makens vilja

Men till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det inte finns skäl att understiga minimistraffet för dråp, som är sex år, när påföljden ska bestämmas. Detta eftersom det finns vissa tveksamheter om huruvida den dödade mannen alls kunnat fatta ett väl övervägt beslut om att han önskade avsluta sitt liv. Åklagaren har bland annat hävdat att det fanns tecken på att mannen led av demens. Däremot vägs kvinnans höga ålder in, och och när domstolen tar hänsyn till denna så döms hon ändå till ett straff som understiger minimistraffet för dråp.

Kan överklagas

– Jag är nöjd med att rubriceringen inte är ändrad, det var ju förstahandsyrkandet av åklagaren, säger Tommy Nilsson, den dömda kvinnans advokat.

Han tycker att det är synd att hovrätten höjt fängelsestraffet, och menar att tingsrättens dom var exemplarisk. Han utesluter inte att tingsrättsdomen överklagas till Högsta domstolen.

– Det saknas egentligen praxis kring sånt här. Jag kommer råda min klient att söka prövningstillstånd, men hon bestämmer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.