Nils Aronson, ordförande för Ria i Mölndal, tycker att fackets krav på skärpta åtgärder när det gäller personalens arbetsmiljö är rimliga.
Nils Aronson, ordförande för Ria i Mölndal, tycker att fackets krav på skärpta åtgärder när det gäller personalens arbetsmiljö är rimliga.

Hotfull arbetsmiljö för hjälparbetare

ANNONS
|

Den dagliga verksamheten tar emot personer som har hamnat snett, de flesta med missbruksproblematik. Varje vardag serveras frukost och lunch för en mindre kostnad. Det är en uppskattad verksamhet som finansieras av en rad kyrkor, Mölndals stad och enskilda donationer. Men arbetsmiljön för personalen är det sämre ställt med.

– De anställda upplever att arbetsmiljön är väldigt dålig. Det handlar både om den fysiska och psykosociala miljön, säger Anna Morschheuser, regionalt skyddsombud på Kommunal.

I början av 2012 inträffade en allvarlig incident på arbetsplatsen då en av de anställda skadades av en besökare. Efter det vidtogs en rad åtgärder. Ett larm installerades och det bestämdes att grinden alltid ska vara låst så att personalen har koll på besökarna och vilket skick de är i när de kommer. Dessutom beslutades att det inte ska förekomma ensamarbete.

ANNONS

Men i ett brev till arbetsgivaren skriver Anna Morschheuser att åtgärderna inte följs. Nu kräver facket att arbetsgivaren gör något.

– Risken är fortfarande stor för hot och våld. Det kan hända något när som helst. Håller man inte på åtgärderna så utsätter man personalen för stora risker, säger Anna Morschheuser.

Vad vill ni att arbetsgivaren gör?

– Säkerställer arbetsmiljön, både den fysiska och psykosociala. Man ska vara trygg när man är på jobbet, säger Anna Morschheuser.

Det håller Nils Aronson, ordförande för Ria i Mölndal, med om.

– Det är vår uppgift att göra arbetsmiljön så trygg som möjligt, de har rätt till en trygg arbetsmiljö, säger han.

Varför håller ni inte på rutinerna?

– Det handlar om den mänskliga faktorn, det kan vara brister i planeringen. Det finns nog slapphet i det här också. Vi vet vilka som kommer och känner dem, säger han.

När det gäller ensamarbete händer det i undantagsfall, enligt Nils Aronson, om någon i personalen går ut för att köpa mjölk eller kör en besökare till sjukhus. Men det ska Ria göra något åt nu.

– Det vi har lovat ska vi hålla. Det är vår ambition. Det är bra att skyddsombudet finns och säger till, hon har helt rätt. De har inga orättfärdiga krav, säger Nils Aronson.

ANNONS

– Men hundra procent riskfritt är svårt att få med en sådan här verksamhet, tillägger han.

Dagverksamheten har tre anställda och ett antal volontärer. En eller två volontärer finns på plats dagligen.

Hela Människan är en del av Svenska kyrkans och de traditionella frikyrkornas sociala arbete.

Verksamheten finns på ett 90-tal orter i Sverige.

ANNONS