Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen larmades om det misstänkta föremålet vid 11-tiden på lördagen. Omkring 70 personer evakuerades innan de vid 15-tiden fick klartecken till att återvända till sina bostäder. Foto: Google Maps/ Torbjörn Axelsson.
Polisen larmades om det misstänkta föremålet vid 11-tiden på lördagen. Omkring 70 personer evakuerades innan de vid 15-tiden fick klartecken till att återvända till sina bostäder. Foto: Google Maps/ Torbjörn Axelsson.

"Hotet var riktat mot person eller familj"

Ett helt villaområde evakuerades efter att ett föremål under lördagen placerades vid en villa i Tibro. Innehållet visade sig vara ofarligt – men polisen ser ändå mycket allvarligt på händelsen.
– Som vi ser det skulle det framstå som ett hot riktat med en person eller en familj, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Vid 11-tiden på lördagsförmiddagen larmades polisen om att ett föremål hade placerats i närheten av en villa söder om centrala Tibro i Västergötland.

Polisen bedömde tidigt att föremålet kunde vara farligt och spärrade av ett område med en radie på 200 meter.

Under förmiddagen evakuerades mellan 60 och 70 personer.

– Polisen sa att det gällde en misstänkt bomb, budskapet var först att vi skulle hålla oss inomhus men sedan evakuerades vi, säger en boende i området.

Vid 15-tiden avslutades den pågående insatsen i kvarteret efter att polisens nationella bombskydd hade undersökt föremålet.

– Det visade sig inte innehålla något farligt, men som vi ser det har syftet varit att hota en person eller en familj, säger Stefan Gustafsson.

Föremålet undersöktes under eftermiddagen av nationella bombskyddet. . Bild: Torbjörn Axelsson
Föremålet undersöktes under eftermiddagen av nationella bombskyddet. . Bild: Torbjörn Axelsson

Polisen rubricerar i nuläget händelsen som ett grovt olaga hot mot grupp.

– Det blir rubriceringen då det här har påverkat väldigt många människor som bor i området. Personer i de här kretsarna tänker inte på konsekvenserna, de gör det de avser att göra utan att tänka så mycket längre, säger han.

Polisen: "Har våra tankar"

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för händelse som man alltså betraktar som ett grovt olaga hot. Gustafsson uppger ändå att polisen har sina tankar kring vad som kan ligga bakom händelsen.

– Vi har våra tankar, men det är ingenting som vi vill gå in på närmare på med tanke på utredningsläget, säger han.

Det aktuella föremålet kommer nu att skickas för teknisk analys. Polisens förhoppning är att det kan säkras spår på det i jakten efter en eller flera gärningsmän.

Under tiden föremålet undersöktes betraktade polisen insatsen som en särskild händelse, vilket innebar att polisen i region Väst hade möjlighet att koppla in andra delar av myndighetens organisation.

"Polisen har varit här tidigare"

En man vars familj fick evakueras från området berättar att polisen har varit på plats i området tidigare.

– De har kört längs den här gatan och även utanför vårt hus, jag tror det var i förra veckan. Det känns olustigt då man inte vet vad det här handlar om. I dag åkte vi till Skövde och handlade julklappar när vi inte kunde vara kvar här hemma, säger familjefadern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.