Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Illustrationen visar hur det är tänkt att den nya hotellbyggnaden på Björholmens marina ska se ut. Bild: Ann Bissmark Rudbäck/Carlson Fernberg arkitektkontor

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hotell och spa på Björholmen

Björholmens fastigheter AB vill bygga nytt hotell och spa-anläggning. Planerna får tummen upp av miljö- och samhällsbyggnadsutskottet, men grannarna ifrågasätter projektet.

Bolaget har länge haft planer på att utveckla Björholmens marina sealodge på nordvästra Tjörn. Dels för att locka besökare även under vinterhalvåret och också för att kunna ta emot fler gäster under högsäsongen. 
Nu vill de därför bygga ytterligare en hotellbyggnad på cirka 550 kvadratmeter med spa i bottenvåningen. Nyligen beviljade politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bygglov och därmed kan planerna gå vidare.
– Det här kommer att ge oss en helt annan ekonomi. Det är svårt att driva en högklassig anläggning som är så säsongsberoende. Vi vill exempelvis kunna behålla vår personal året om, säger Jörgen Rudbäck, vd på Björholmens fastigheter.
Företaget sökte bygglov första gången redan 2012, men då blev det överklagat och Björholmens fastigheter försökte istället jobba för att Tjörns kommun skulle ändra detaljplanen. Men på grund av osäkerhet kring länsstyrelsens skärpta regler gällande strandskyddsdispens tyckte både Björholmens fastigheter och kommunens tjänstemän att ett bygglov inom den befintliga detaljplanen var bästa lösningen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt planen tillåts "marina med samhörighet ändamål" och eftersom det redan bedrivs hotellverksamhet på platsen anser miljö- och samhällsbyggnadsutskottet att en utbyggnad är tillåten.
– Vi har vänt och vridit det här med förvaltningen och kommit fram till att det är acceptabelt enligt detaljplanen. Vi har hela tiden varit positiva, det här är en viktig utveckling på den delen av Tjörn, säger ordföranden Lars Carlsson (M). 
Björholmens intresseförening, som består av fastighetsägare i området, är dock inte lika entusiastiska. 
– Vi är mycket bekymrade över parkeringssituationen under högsäsong och Björholmsvägen är smal och redan hårt trafikerad, säger Ragnar Wingård som är ordförande i föreningen. 

Han är förvånad över att kommunen har beviljat bygglov, men han vill inte uttala sig mer om intresseföreningens kritik. 
– Vi kommer att ha ett möte i början av maj och diskutera hur vi ska förhålla oss till det här.
Varken Jörgen Rudbäck eller Lars Carlsson tror dock att ökad trafik kommer att bli ett problem om hotellet byggs ut. Björholmens fastigheter har planerat för en utökning av antalet p-platser som anses tillräckliga för att täcka behovet.
– Det är några få dagar på sommaren det kan bli lite trångt, men annars bör det räcka, säger Jörgen Rudbäck.