Hotbild mot tjänstemän

ANNONS
|

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det är karaktären och innehållet i hoten som gör att vi måste göra allt för att skydda både personal och besökare. Det finns en instabilitet i det här som inte är logisk, säger kommunchefen Lars-Göran Berg.

I måndags gjorde han en polisanmälan där det misstänkta brottet senare rubricerades som hot mot tjänsteman. Enligt både polisen och kommunchefen har den misstänkte mannen under en längre tid varit missnöjd med vissa tjänstemäns agerande. Hoten ska under en längre tid ha riktats mot enskilda tjänstemän, men har eskalerat.

– Karaktären i hoten förändrades i måndags och blev värre. Det handlar om både verbala hot per telefon och personliga möten, säger Lars-Göran Berg.

ANNONS

I anmälan framgår att mannen bland annat ska ha velat ”göra som Anders Breivik”. Han togs in till förhör tidigare i veckan men släpptes kort därefter.

– Det var åklagarens beslut. Vi har kvar ärendet hos oss men det ligger på åklagaren att bestämma hur vi går vidare, säger Stenungsundspolisens utredningschef Ove Svensson,

Är han farlig?

– Den uppfattningen kan inte jag ha. Men det är han inte enligt åklagaren eftersom man beslutade om frigivning, säger Ove Svensson.

I kommunhuset har beredskapen höjts. Tjänstemän använder överfallslarm och Securitasvakterna avlöser varandra. Besökare tillåts inte ströva fritt i lokalerna utan tjänstemän kommer ner och möter dem vid ingången.

– Vi har gjort vad vi har kunnat. Men man kan aldrig garantera att någonting inte händer, säger Lars-Göran Berg.

Enligt polisen vidtar man inga särskilda åtgärder utan inväntar åklagares direktiv. I kommunhuset kvarstår dock den höjda säkerheten fram till tisdag i ett första steg.

– Då kommer vi att ha ett möte och utvärdera hotbilden. Vi får se om läget är det samma då, säger Lars-Göran Berg.

ANNONS