Ali Yaghoubi är en av eleverna som nu kan gå kvar på båtbyggarutbildningen. Vid hans sida står yrkesläraren Thomas Hansson. Bild: Lisa Henricson
Ali Yaghoubi är en av eleverna som nu kan gå kvar på båtbyggarutbildningen. Vid hans sida står yrkesläraren Thomas Hansson. Bild: Lisa Henricson

Hotad båtbyggarskola får vara kvar – och ska utvecklas

Utredningen om att lägga ned båtbyggarutbildningen på Orust väckte protester. Nu har den politiska majoriteten vänt och vill i stället satsa på gymnasieprogrammet.

ANNONS
|

Tidigare i vår fick tjänstemännen uppdraget att utreda en nedläggning av hantverksprogrammet i Henån. Enligt de styrande politikerna i utskottet för lärande var utbildningen dyr och lockade för få elever.

Beskedet mötte stark kritik från lärare, elever och föräldrar. Även företag inom båtbranschen uttalade sig i lokala medier om vikten av att ha kvar utbildningen. Och nu tyder allt på att det blir så.

Enligt utredningen, som nyligen blev klar, ger en nedläggning ingen omedelbar ekonomisk vinst. Det skulle också innebära nackdelar för den fortsatta driften av vuxenutbildningen.

– Stänger man tappar vi intäkter för elever direkt, men personal och lokaler tar ett tag att avveckla. Gymnasieprogrammet är också ihopkopplat med vuxenutbildningen så mycket av kostnaderna kommer att vara kvar, säger Carl-Göran Strutz, tillförordnad chef för sektor lärande.

ANNONS

Förvaltningen anser att det är bättre att utveckla och modernisera hantverksprogrammet och även erbjuda lärlingsprogram inom båtbyggeri och finsnickeri. När ärendet diskuterades i utskottet för lärande gick politikerna på samma linje.

– Utbildningen går back men kostar också mycket att lägga ner. Vi vill behålla utbildningen men bredda den, koppla den mer till näringslivet och lägga till lärlingsprogrammet, säger ordförande Veronica Almroth (L).

Trots att frågan om nedläggning väckt starka reaktioner tycker hon att utredningen var nödvändig.

– Vi har aldrig sagt att utbildningen skulle läggas ned, men som ny politisk majoritet ser vi över ekonomin och försöker vända på alla stenar. Genom det här har det också kommit fram många kreativa lösningar från näringslivet.

Veronica Almroth har stora förhoppningar om att båtbranschen nu ska ställa upp med lärlingsplatser och nästa vecka har kommunen anordnat ett möte med representanter från näringslivet.

Båtvarvet Hallberg-Rassy tar redan i dag emot praktikanter och vd:n Magnus Rassy välkomnar beskedet om att utbildningen kommer bli kvar.

– Det är jätteskönt. Vi behöver fler båtbyggare, dels är det en uppåtgående marknad och dels behöver vi kompensera för pensionsavgångar.

Även föräldern Mia Svenningsson, som har drivit kampen för att bevara skolan, är nu lättad över beskedet.

ANNONS

– Det känns riktigt bra. Vi är otroligt glada och tacksamma över att eleverna får gå kvar och att skolan nu ska utvecklas i stället för att avvecklas.

ANNONS