Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hot om nedläggning temporärt avblåst

Deras protester gav effekt. Äldreomsorgspolitikerna i Kungsbacka har tillfälligt dragit tillbaka sparförslaget om att lägga ner träffpunkter, men än är hotet inte avblåst.

Protestlistor från kommunens alla hörn har kommit in mot sparförslaget att stänga några av äldreomsorgens träffpunkter.
– Varför skära ner på något som gör så mycket nytta? När vi fick höra detta vansinniga förslag sa vi en ramsa som du inte kan skriva, säger Dagmar Bergström. 
Hon är en av ett 50-tal personer som nästintill dagligen träffas på City träffpunkt i innerstaden. Runt om i kommunen finns tio liknande verksamheter dit seniorer kan gå för samvaro och olika aktiviteter. 
– Nu för tiden ska man vara nästintill halvdöd innan man får en plats på ett äldreboende. Klart det är en oroande utveckling för många äldre. Träffpunkter borde vara lagstadgat, säger Ulla Aspestedt. 

Bakgrunden till nedskärningshotet är att äldreomsorgen ska leverera mer vård nästa år, men med samma budget som i år. Därför ska verksamheten effektiviseras med 7,4 miljoner kronor. Frågan är hur och på vad. 
– Under det senaste arbetsutskottet var alla överens om att träffpunkterna ska vara kvar, säger Johan Tolinsson (S), andre vice ordförande i nämnden för vård och omsorg. 
Liberalen Christian Hanesson som är förste vice ordförande hoppas samma sak, men är lite mer försiktig.
– Vi måste vända på varje sten eftersom vi är vana vid en kostym som måste slimmas. Nu får förvaltningen ytterligare möjligheter att se över hur verksamheten kan effektiviseras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

28 november kommer representanter från äldreomsorgen att träffa företrädare från pensionärsorganisationerna SPF och PRO för att se hur de ställer sig till att ta över driften av tre träffpunkter. Den 7 december tas det avgörande beslutet om besparingarna.
Seniorerna på City träffpunkt är övertygade om att kostnaderna skulle öka om kommunen drog ner på träffpunkterna. 
– Det skulle gå ut över de äldres hälsa, här kan vi träffas och ha roligt i stället för att sitta ledsna och ensamma hemma. När nya kommer hit syns det direkt hur de lever upp och mår bättre. Detta är en verksamhet kommunen inte kan vara utan, säger Uno Theliander.