Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hopptorn stängs av hela sommaren

Trots att badvädret infann sig redan i början av maj blir det inga våghalsiga dyk från hopptornet vid Humlebadet i sommar. Tornets högsta avsats är avstängt hela sommaren i väntan på renovering.

Efter flera veckors högsommarvärme låg badet i stort sett öde i början av veckan sedan hotfulla moln tornat upp sig på himlen samtidigt som det var dags för Sverige att spela sin första match i fotbolls-VM. Det var därför heller ingen kö till hopptornet vid sjön Aspen i Jonsered som vanligtvis annars lockar många barn och ungdomar.

Men frågorna angående avspärrningsskylten som satts upp vid tornet har varit många, bekräftar Stefan Ankarsten, enhetschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Partille.
– Många undrar varför hopptornet är avstängt hela sommaren och inte ska renoveras förrän i augusti. Men det är av säkerhetsskäl då den högre avsatsen bland annat behöver utrustas med nya räcken. Och Partillebo, som äger tornet, har inte lyckats få tag på en firma som kan utföra jobbet innan dess.

Dålig planering eller inte. På den överhettade marknad som råder är det svårt att få tag på rätt byggarbetarkompetens då hela betongkonstruktionen efter inspektion visat sig vara i behov av omfattande renovering, förklarar Rikard Stadler, förvaltningschef på Partillebo.
– Vi har haft en konsultfirma inblandad som försökt hitta någon som kan göra jobbet tidigare men tyvärr utan resultat, säger han.

Även vid Kåsjön, Partilles största badplats, har den övre avsatsen på det tio meter höga tornet spärrats av säkerhetsskäl. Här handlar det dock inte om en tillfällig avspärrning utan en bestående.
– Konstruktionsmässigt uppfyller det helt enkelt inte de säkerhetskrav som gäller i dag. Vi har därför beslutat att stänga av den översta avsatsen, eftersom olycksrisken att krocka med någon som hoppar från olika höjder är för stor, förklarar Stefan Ankarsten.

Sedan ryktet nått både kommunen och Partillebo att våghalsiga dyksugna trotsat förbudet och klättrat förbi avspärrningarna ska säkerheten nu ses över ytterligare.
– Är det så måste vi förstås se över om vi kan spärra av på ett bättre sätt.

Monica Fagerström, fritidspedagog vid Oxledsskolan, som kom cyklande till Humlebadet tillsammans med en kollega och en grupp badsugna 6-9-åringar, berättade att även hon fått många frågor från barnen som undrat varför de inte får hoppa från tornet.
– Men då gäller kanske det inte främst varför tornet är avstängt nu, utan om det som hände för några år sedan då tornet också var avspärrat sedan man funnit vassa föremål placerade under vattenytan vid tornet. De finner det förstås obegripligt att någon skulle vilja placera ut sådana i syfte att skada, om det nu är så.
– Att man nu satsar på bättre säkerhet är förstås bara bra, även om jag kan tycka att det är lite konstig prioritering att göra det först i slutet av sommaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.