Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hoppet ute – Uddevalla i sorg efter Wilmas död

Wilma Andersson kommer inte att återfinnas vid liv – det meddelade polisen under fredagen.
Beskedet släckte hoppet om ett lyckligt återfinnande. Och Uddevalla är nu en stad i sorg.
– Jag tänker på Wilma hela tiden, att vara här och tända ett ljus är fint, det känns som att få ett avslut, säger 17-åriga Eveline, som berättar att hon kände Wilma Andersson.

På fredagseftermiddagen meddelade polisen att de gjort ett avgörande fynd i sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson. En kroppsdel hade påträffats, som uteslöt möjligheten att hon fortfarande skulle vara vid liv.

LÄS MER: Frivilliga avslutar sökandet efter Wilma Andersson

Beskedet innebar också att frivilligorganisationerna Fikk och Missing People avbryter sitt sökande.

– För våran del så avvecklar vi sökinsatsen efter det beskedet som har kommit idag, säger Daniel Brodin, verksamhetschef för Fikk.

Sorg på Kungstorget och Hasselbacken

Han menar att detta markerar slutpunkten på den osäkerhet över vad som faktiskt hände Wilma Andersson.

– Det är verkligen tragiskt när ett sådant här besked kommer till de anhöriga. Samtidigt så får de ett svar på frågan om vad som har hänt Wilma, det är något som vi själva har pratat mycket med de anhöriga om, att de vill ha detta svaret, säger han.

Under kvällen samlades människor på Kungstorget i Uddevalla för att tända ljus. Många har också valt att lägga ner blommor och på olika sätt hedra den bortgångna flickan.

– Man blir väldigt berörd när det är så unga tjejer som blir bragda om livet, säger Uddevallabon Marit Lervik som tog sig till Kungstorget på fredagskvällen.

"Många vill tända ett ljus"

Flera av de närvarande menade att det var viktigt för dem att visa sitt stöd. Maja Svensson och Eveline Amilon var två av dem – båda är 17 år, båda berättade att de kände Wilma Andersson.

– Innerst inne har hoppet levt om att hitta henne vid liv. Beskedet om att Wilma inte längre finns är svårt att ta in. Det är tomt och jag är förstås väldigt, väldigt ledsen, säger Eveline som har svårt att hålla tårarna tillbaka.

Hon fick stöd och kramades om av sin kompis Maja Svensson som också kände Wilma Andersson.

– Att vara här och tända ett ljus tillsammans med andra för att hedra Wilma och visa att vi tänker på henne känns som det bästa jag kan göra nu, säger hon.

Eveline Amilon och Maja Svensson, vänner till Wilma Andersson, tänder ljus och sörjer hennes död på Kungstorget i Uddevalla. Bild: Robin Aron
Eveline Amilon och Maja Svensson, vänner till Wilma Andersson, tänder ljus och sörjer hennes död på Kungstorget i Uddevalla. Bild: Robin Aron

En stad i sorg

Uddevalla är en stad i sorg och många har berörts av det tunga beskedet som kom på fredagen.

Lena Almqvist Nielsen kom till torget tillsammans med sin dotter Ditte. Även de tände var sitt ljus.

– Jag tycker det är viktigt att visa lite engagemang, man kan inte göra så mycket nu. Men ändå för familjen skull att man visar att man bryr sig, säger Ditte Nielsen.

– Man känner sig helt tom, det är fruktansvärt, säger hon.

LÄS MER: Wilma, 17, försvann – detta har hänt

Uddevalla kyrka höll öppet mellan 18-22 under fredagen och under lördagen kommer de båda frivilligorganisationerna att genomföra en manifestation vid Hasselbacken med start klockan 10.00.

De cirka 5 000 personer som deltagit i sökandet erbjuds då en möjlighet till stöd och sorg.

– Det finns alla möjliga typer av stöd, framför allt finns det nog många som bara vill tända ett ljus och lätta dom känslorna. Det är många som har gått här och kämpat i ur och skur, säger Daniel Brodin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.