Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kungsbacka kommun vill införa krav på tillstånd för passiv pengainsamling. Bild: Kent Eng

Hoppas få rätt om tiggeritillståndet

Kungsbacka överklagar beslutet att stoppa tillståndskravet för tiggeri. Men om kommunen istället ska kräva förbud, som Vellinge, återstår att se.

Moderaterna vill ändra de lokala ordningsföreskrifterna så att det krävs tillstånd för så kallad passiv pengainsamling. I början av december upphävde länsstyrelsen fullmäktiges beslut gällande de nya ordningsreglerna. Enligt länsstyrelsen går det inte att införa tillståndsplikt för passiv pengainsamling med stöd av ordningslagen.
Med stöd av SD och lokala Kungsbackaborna har kommunstyrelsen nu beslutat att överklaga till förvaltningsrätten. Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) ser Högsta förvaltningsdomstolens beslut om att Vellinge kommun får rätt att införa ett lokalt tiggeriförbud som vägledande.
– I vår överklagan hänvisar vi till att kommuner har rätt att reglera det här och kan sätta gränser. Domen klargör att kommunerna äger frågan och bestämmer över områdena.

Vad som händer om förvaltningsrätten ändå går på länsstyrelsens linje och säger nej är oklart. Trots att Vellinge till slut fick rätt vill Hans Forsberg inte uttala sig om kommunledningen i så fall ska försöka införa tiggeriförbud istället.
– Nu prövar vi det här och så får vi ta ställning till det när vi vet vad domstolen säger. Vi tycker att man måste söka tillstånd vid passiv pengainsamling precis som vid aktiv och därför gick vi på den linjen. Men annars kanske det hade varit enklare att ha ett förbud. 
Länsstyrelsen avslog sex nya regler i de lokala ordningsföreskrifterna, bland annat kring fyrverkeri och koppeltvång för hundar. Kommunen överklagar fem av de fallen.