Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hoppar av SD efter homofobiskt påhopp

Daniel Deak lämnar Sverigedemokraterna efter homofobiska Facebook-kommentarer från en partikollega. Detta uppger P4 Göteborg. Men enligt Jörgen Fogelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, finns det ingen homofobisk kultur inom partiet.

Sverigedemokraten Daniel Deak från Göteborg bytte ut sin profilbild på Facebook till en regnbågsfärgad. Då blev kommentarerna inte nådiga från partikollegan Boris Petrusson, sverigedemokratisk fullmäktigeledamot i Alingsås, skriver P4 Göteborg.

Boris Petrusson beskriver i sina kommentarer homosexualitet som osunt och onormalt, och Pride är osmakligt trams. "Det är politiskt korrekt att krama homolobbyn. Man ska vara stolt över att man inte är homo. Snoppar i rompor är inte min grej. Vad jag förstår är det så det går till, om man inte snaskar kotte", skriver Boris Petrusson bland annat. Nu lämnar alltså Daniel Deak Sverigedemokraterna då han uppfattar att homofobi finns bland flera företrädare inom partiet, enligt P4 Göteborg.

Men enligt Jörgen Fogelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, är homofobi inte ett utbrett problem i partiet. När GP kontaktar honom tillbakavisar han uppfattningen om att det finns en homofobisk kultur inom SD. Fogelklou tycker att det är tråkigt att Daniel Deak lämnar partiet.

– Jag har inget emot homosexuella, säger Jörgen Fogelklou. Jag tror inte världen är hotad av att folk lever ihop av kärlek oavsett kön. Vi lägger inga värderingar i vem man är gift med. Det ska staten fullständigt strunta i.

Daniel Deak föreslår en nolltoleransstrategi mot homofobi, liknande den som finns mot rasism. Skulle det kunna vara något?

– Vi har en nolltolerans mot egna agendor och medlemmar som inte delar Sverigedemokraternas värderingar. Delar man inte våra värderingar så ska man inte vara sverigedemokrat. Visst finns det människor som har åsikter om homosexuella, men det finns det i alla partier. Under min tid som ordförande har jag inte hört ett enda ont ord om homosexuella uttalas av sverigedemokrater i Göteborg.

Skulle man kunna tänka sig ett uteslutande av Boris Petrusson?

– Nolltolerans handlar inte om uteslutningar, nolltolerans kan resultera i olika straff. Men vad som ska hända i det här fallet kan jag inte uttala mig om, Boris Petrusson är inte min medlem, säger Jörgen Fogelklou.

Boris Petrusson är medlem i Sverigedemokraterna Alingsås. GP har sökt dem för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.