Städjobbet blev allt mer otillfredsställande i takt med att tidsmarginalerna tajtades till, säger den före detta lokalvårdaren Emma Lund i Lerum.
Städjobbet blev allt mer otillfredsställande i takt med att tidsmarginalerna tajtades till, säger den före detta lokalvårdaren Emma Lund i Lerum.

Hon vill sätta ljuset på städarnas villkor

Kvällsjobb i stället för dagjobb. Det är den nya verkligheten för dem som städar förskolor och skolor i Lerum. Nu har lokalvårdarnas exkollega Emma Lund dragit igång ett upprop på facebook för att skapa debatt om arbetsförhållandena.

ANNONS
|

– De som jobbar där i dag vågar tyvärr inte säga så mycket, jag tror att de är lite resignerade. Men jag kan prata mer fritt, säger Emma Lund som kunnat se hur över hundra facebook-användare spritt hennes debattinlägg de senaste veckorna.

Emma Lund jobbar numera som elevassistent i stället. Städjobbet blev allt mer otillfredsställande i takt med att tidsmarginalerna tajtades till och kontakten med de verksamheter som hon städade åt krympte.

– Man hade alldeles för lite tid på sig för att göra ett bra jobb. Och då är det svårt att känna sig nöjd, säger hon.

ANNONS

Men Emma Lund har fortfarande kontakt med en del av dem som städar Lerums kommuns skolor, förskolor, äldreboenden och andra lokaler. Och hon reagerade starkt på nyheten om att många av dem skulle få övergå till att städa tomma lokaler på kvällstid.

– I stället för att jobba dag ska de jobba 15 till 00. Det är en väldigt stor förändring och det blir mycket otryggare. Jag tycker att de blir respektlöst behandlade, säger hon,

Det var i somras som Lerums kommun gjorde en ny stor upphandling när det gäller städning. Uppdraget gick till det multinationella bolaget Sodexo som får 21 miljoner kronor om året av Lerums kommun för besväret.

I samband med detta övertog också Sodexo personal från konkurrenten ISS, som hade uppdraget dessförinnan. Enligt Sodexos distriktschef Sören Olofsson var man då mycket noga med att poängtera att personalen skulle bli tvungen att gradvis anpassa sig till annorlunda arbetstider.

– Vi var väldigt tydliga med vad den här upphandlingen innehöll för förändringar, säger han.

ANNONS

Maria Lindberg, servicechef i Lerums kommun, konstaterar att man från kommunens sida numera slår fast att all städning på förskolorna ska göras när barnen inte är i lokalerna.

–Det var ett krav från oss eftersom vi följer Naturskyddsföreningens råd om en giftfri förskola. Och det är klart att det får konsekvenser för dem som arbetar med städningen, säger hon.

Maria Lindberg säger till GP att hon tagit del av debatten på sociala medier, som startat i och med Emma Lunds upprop. Men någon åtgärd från Lerums kommuns sida är inte aktuell i det här läget. Maria Lindgren understryker att man är nöjd med hur Sodexo sköter sitt jobb så här långt.

–Vi har en kontinuerlig dialog med Sodexo. Men de granskningar som vi gör av städningen visar att vi har fler godkända städningar nu jämfört med tidigare, säger hon.

Fackförbundet Kommunal har än så länge inte tagit någon aktiv del i situationen för lokalvårdarna i Lerum. Men enligt ombudsmannen Håkan Persson på Kommunal väst ska det i dagarna äga rum diskussioner med både personalen och arbetsgivaren.

ANNONS

–Arbetsgivaren har sin rätt att leda och fördela arbetet. Men man måste också utreda vad förändringarna får för konsekvenser för arbetsmiljön, säger Håkan Persson.

Sören Olofsson på Sodexo beklagar att de nya arbetstiderna slår olyckligt mot några av de ungefär 50 personerna som städar i Lerum.

– Det är otroligt viktigt att vi har nöjda och glada medarbetare, och det upplever jag att vi har i Lerum. Personen som har startat det här uppropet har aldrig varit anställd av oss. Vi har försökt att hitta bra lösningar för alla men det är tyvärr några som känner att de inte har blivit nöjda, säger han.

Sedan 2012 är det privata företag som sköter städningen i Lerums kommuns lokaler. Beslutet att lägga ut städningen på entreprenad blev omdiskuterat och dåvarande oppositionsrådet Dennis Jeryd (S), som i dag är kommunstyrelsens ordförande, var mycket kritisk.

Inför den förnyade upphandlingen 2015 utredde kommunen om man skulle ta tillbaka städningen i egen regi, bland annat efter klagomål på kvalitén. Så blev det dock inte, sedan en utredning visat att det skulle föra med sig avsevärt högre kostnader.

I dag är Dennis Jeryd (S) nöjd med att städningen sköts av Sodexo: ”Utredningen visade att det skulle bli mycket dyrare om vi gjorde det själva. Det finns en stor enighet om det här”, säger han.

ANNONS