Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon vill öppna dörren till arkivens okända historier

Som arkivarie vill Emma Einarsson gärna att folk ska upptäcka vilken guldgruva kommunarkivet är. En miniutställning i Nödinge kommunhus hoppas hon ska väcka nyfikenhet.

– Många vet inte att det finns ett kommunarkiv och ännu mindre vad som finns i det. Skolkataloger, protokoll och examensböcker är bara några exempel, säger hon.

Eftersom Emma själv är uppvuxen i kommunen valde hon att presentera sig och sin släkt i utställningen. Hon ställde frågan: Vem tror du att du är i kommunens arkiv?

– Jag hittade mina betyg från Ledetskolan i Alafors, foton från miljöerna, skolgården och byggnaderna, säger Emma Einarsson.

Hon gick vidare i släktkedjan och hittade sin mor och far. I en dagbok med examenskatalog fanns uppgifter om vad barnen i hennes mammas klass lyssnade på, bland annat ett skolradioprogram som hette Trille Potatis. Antal skoldagar, vilka ämnen de läste, deras närvaro och besök av skolinspektören finns också noterat.

Man kan få reda på orsaken till frånvaro, varför någon har slutat och om det varit skurlov, naturhinder eller stängt i skolan på grund av smittosam sjukdom.

Då Emma Einarsson sökte information om sin farfar hamnade hon på 1930-talet, då han gick i första klass. Det fanns uppgifter om var han bodde och att han senare arbetade på Tudor i Nol, som tillverkade batterier. Farfarsfar dyker upp i arkivet 1920, då han flyttade från Tidaholm till kommunen.

– Jag vet inte vilket dokument som är det äldsta i arkivet, men från och med 1863 då landets kommuner bildades finns handlingar.

Emma Einarsson håller på att ta fram en folder med information om vad som finns i kommunens arkiv och vem man kan kontakta.

Visst material är dock sekretessbelagt, exempelvis skolhälsojournaler och socialtjänstens arkiv. Och för den som vill släktforska finns andra arkiv, framför allt kyrkoarkiv.

Idag sparas informationen både digitalt och i papper. Arkivet i Ale finns på ett par ställen i Alafors, men Emma Einarsson hoppas att det ska få plats i det nya kommunhuset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.