Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Hon ska lära äldre herrar att laga mat

Den 22 november slår dörrarna upp för en matlagningskurs – det unika är att alla deltagare är äldre män. Kursen kommer att innehålla enkel husmanskost där deltagarna ska få lära sig laga rätter med kött och fisk, soppor och läskande efterrätter. – Det viktigaste är att de ska känna en större trygghet och våga pröva att laga mat själv, säger Annika Bergman, cirkelledare för engagemanget.

Det är ett nytt kurskoncept som Grästorps kommun har fattat beslut om att starta – detta efter ett önskemål från en äldre herre i kommunen. Undersökningar visar nämligen att äldre män som lever ensamma lättare drabbas av undernäring än kvinnor i samma ålder – på grund av att de själva sällan lagat mat i sina hem. 

Därför slås dörrarna upp för en matlagningskurs för just äldre män i Grästorp.

Kursen kommer att innehålla enkel husmanskost där deltagarna ska få lära sig laga rätter med kött och fisk, soppor och läskande efterrätter.

– Det hela började med att en äldre herre hörde av sig till Maria Toll som är seniorsamordnare i Grästorps kommun. Han kände ett behov av att lära sig att laga mat på egen hand, säger Annika Bergman, cirkelledare för engagemanget.

Efter att förslaget kom kontaktade hon Annika Bergman som är engagerad i föreningslivet i Blå bandet för att genomföra förslaget.

– Jag blev inkallad för att hålla i själva kursen. Nu har jag också övertalat min man att vara cirkelledare för att det i vårt förhållande inte alltid är kvinnan som kan bäst i köket. Min man lagar lika mycket mat som jag gör, säger Annika Bergman.

Hon berättar att det känns viktigt att få in många aspekter i maglagningskursen.

– Tidigare har det varit hustrun som har stått för matlagning och när mannen sedan har blivit änkling så har han kanske inte känt någon trygghet i att laga maten.

"Många äldre missar att få i sig näringsrikt"

Det kommer bli en grupp på omkring åtta äldre herrar. Det som står på menyn under kursens gång är en kötträtt, någon kycklingrätt och eventuellt en fiskrätt. De kommer också att få lära sig att laga någon enkel efterrätt.

– Min man är lantbrukare. För oss båda ligger det nära till hands att öka kunskapen kring matlagning och tänka in miljöaspekter och närodlat i matlagningen. Många äldre missar att få i sig näringsrik mat, säger hon.

"Det är jag bekymrad över"

Annika Bergman berättar även att det är viktigt att väga in hälsoaspekten i matlagningen men att kroppen också behöver grädde och fetare produkter.

– Det ska vara så mycket tillsatser nuförtiden, det är jag bekymrad över. VI ska veta vad det är vi tillsätter mat. Det viktigaste är att de ska känna en större trygghet och våga pröva att laga mat själv. Det värsta som kan hända är det kanske inte smakar gott, säger hon.

– Jag vill att man ska känna att det inte är en hel vetenskap att laga mat.

 

Läs mer: Gösta, 88: "Alla kan inte laga mat själv"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.