Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hon blir Göteborgs nya biskop

Susanne Rappmann blir första kvinnliga biskop i Göteborgs stift efter att ha vunnit med över 68 procent av rösterna. Som ny biskop vill hon jobba med integrationsfrågor och en ökad dialog med lokalsamhället.

Under onsdagens biskopsval stod det vid lunch klart att Susanne Rappmann från Lindome blir ny biskop i Göteborgs stift, och den första kvinnliga biskopen i stiftet någonsin. En stund efter beskedet togs hon emot med tårta och applåder på stiftkansliet i Göteborg.

– Nu är du biskop electa, vald biskop. Vi vill hälsa dig varmt välkommen i din blivande roll som biskop. Den första kvinnliga biskopen i Göteborgs stift sedan skapelsens början, säger nuvarnade biskop Per Eckerdal.

Efter fler applåder lämnar han över ordet till Susanne Rappmann.

– Det känns fantastiskt. Jag känner bävan inför uppgiften som är stor och svår, men just nu ska jag leva på glädjen, säger Susanne Rappmann. 

Lång process att välja biskop

Under nomineringsvalet som hölls i slutet av augusti var det jämnt i toppen. Susanne Rappmann fick 21 procent av rösterna följt av Erik Johansson som fick 20 procent.

Efter det följde en första valomgång i mitten av oktober, men där ingen fick den majoritet över 50 % av rösterna vilket som krävdes för ett avgörande.

Istället gick Susanne Rappmann som fick 36,9 % av rösterna, och Erik Johansson som fick 21 % av rösterna vidare till ett avgörande val mellan de båda.

Samkönade äktenskap en viktig fråga i valet

En av de stora frågorna som delat är samkönade äktenskap och synen på homosexualitet. Erik Johansson är själv homosexuell men har valt att leva i celibat på grund av det. Han vill heller inte viga samkönade par. Erik Johansson har tidigare sagt till GP att han vill jobba med att missionera inom stiftet och arbeta med sociala insatser.

Susanne Rappmann säger ja till samkönade vigslar och förespråkar i övrigt arbete för bättre integration, få en bättre samsyn i stiftet och alla människors lika värde.

– Svenska kyrkan har ju fattat ett beslut i ett kyrkomöte att vi viger samkönade par, även om man har rätt att inte vilja det. Jag tänker att en biskop ska vara lojal mot ett kyrkomötes beslut. Sedan måste vi vara öppna mot alla, att vara församlingar som är öppna för variation och mångfald. Det är inte bara en fråga om samkönade äktenskap, det finns fler dimensioner i det, säger Susanne Rappmann. 

"Jag känner lättnad"

Efter välkomstceremonin berättar Susanne Rappmann att hon är lättad efter att ha fått beskedet från valresultatet. Men nu väntar en stor uppgift att vara biskop i ett stift som innefattar både storstad och landsbygd.

–  Det finns ju en mångfald i det här stiftet, det dinns stora geografiska och sociologiska spänningar mellan avfolkningsbygd och växande städer. Att vara kyrka i allt det här och att hitta förståelse för varandra är en stor utmaning. Vi måste möta varandras verklighet och prata med varandra. Man måste lära sig av varandra, säger Susanne Rappmann. 

Stor förändring inom stiftet

Som biskop vill hon fortsätta att jobba med integrationsfrågor och socialt arbete, vilket hon tidigare gjort som bland annat kyrkoherde i Mölndal.

– Jag har jobbat under tre biskopar här och kan stiftet väl. Jag vill fortsätta jobba med integration, hjälp till ensamkommande och att församlingarna ska ha ett större samarbete och hjälpa samhället i större utsträckning, säger Susanne Rappmann.

Under sina 25 år inom Göteborgs stift berättar hon att hon sett en stor skillnad under tiden.

– Det är väldigt roligt att det blir en kvinnlig biskop i Göteborgs stift, det är fantastiskt. När jag läste till präst blev väldigt få kvinnor prästvigda. Nu är jag biskop, det är en enorm förändring som skett inom stiftet under mina år som präst inom stiftet. 

Den fjärde mars nästa år vigs Susanne Rappmann som biskop i Uppsala domkyrka av Antje Jackelén. Den tionde mars välkomnas hon som ny biskop av stiftet i Göteborgs domkyrka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.