Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ingela Brännehed. Årets seniorkock vid White guide-galan som hölls i Eriksbergshallen. Bild: Privat

Hon är Årets seniorkock

Ingela Brännehed på Tubberödshus äldreboende på Tjörn har utsetts till Årets seniorkock. Överraskad?

– Det är helt otroligt. Jag kände mig hedrad att vara bland de tio nominerade. När de tre bästa namnen räknades upp på White guide-galan tog jag krampaktigt min chef i handen och när de sedan ropade upp mitt namn var det helt magiskt.

Motiveringen lyder: "För att du visar dina matgäster sann respekt och tar dig tid att lyssna till deras berättelser. Men också för att du tar till vara dessa erfarenheter, för att sedan omsätta dem i gudomliga maträtter som väcker minnen och känslor till liv". Hur når man en sådan framgång?
– Jag lagar inte mat till mig själv utan mat som våra boende ska känna igen, tycka om och där måltiden är en helhetsupplevelse, för vi äter lika mycket med ögat. Sen har vi ett matråd var åttonde vecka där alla kan önska och komma med idéer. Det är mycket husmanskost på agendan, men på salladsbordet förnyar vi oss hela tiden.

I fjol "Årets seniormåltid" och nu det här. Hur ska ni kunna toppa detta?
– Vi ska självklart upprätthålla kvaliteten och det här ger ju en merkick att arbeta ännu mer. Jag själv sitter med i Tjörns äldreomsorgs ledning för att se över måltiderna i hela kommunen och inte bara här på Tubberöd.

Hur firar ni det här?
– I dag (torsdag) gör vi en trerättersmeny med räktoast, fisksoppa med saffran, vin, lax, torsk och grönsaker och som dessert blir det pannkakor med jordgubbssylt och vispgrädde. Och till eftermiddagskaffet bjuder vi på jordgubbstårta.

Fotnot: White guide lyfter årligen fram föredömen inom det offentliga svenska köket.