Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Hogia har program för att växa varje år

Bert-Inge Hogsveds familjeföretag Hogia är Bohusläns tredje största företag och har de senaste åtta åren vuxit med 25 personer årligen. Därför byggs nu ett nytt kontor med plats för 200 till.

Vid Stenungsundsbrons östra fäste har familjeföretaget Hogia funnit sin hamn. Där jobbar 550 av företagets 625 anställda, ett företag som påverkar en betydande del av vardagen för framför allt svenskar och övriga nordbor.
– Två miljoner svenskar får sin lön via vår programvara och vår helhetslösning för kollektivtrafiken används i dag av Västtrafik, Stockholms lokaltrafik, Skånetrafiken och motsvarigheterna i Helsingfors och Köpenhamn, säger grundaren Bert-Inge Hogsved, vd sedan Hogias bildande för 37 år sedan.

Det hela började 1980 när hustrun Åse Hogsved ville starta en redovisningsbyrå och Bert-Inge, vid den tiden hög chef på Unifos (i dag Borealis), tjatade till sig att få köpa en dator för 45 000 kronor.
– På den tiden fanns inga färdiga program. Jag hade sysslat lite med programmering, så jag lovade att skapa ett redovisningsprogram. Det lyckades och på den vägen är det.
I dag arbetar Hogia med att ta fram, serva och utveckla programvaror inom tre olika områden: ekonomi- och affärssystem för olika branscher, löne- och personalsystem samt transportsystem.

Bert-Inge Hogsved ser inte Hogia som något konsultföretag, utan som en storindustri inom programvaruvärlden med en beräknad omsättning i år på 470 miljoner kronor. Men att sälja bolaget och kamma hem en storvinst verkar inte finnas på kartan för vd:n och hans familj.
– Varje vecka får jag propåer från främst USA och Storbritannien. Men vad ska jag göra med en massa pengar? Jag vill ju utveckla den här verksamheten, människorna som jobbar här och våra programvaror.

Varje år investeras 150–200 miljoner kronor i utveckling av nya programvaror eller vidareutveckling av redan etablerade. De senaste åtta åren har företaget vuxit med 25 personer per år och förhoppningen är att den trenden ska hålla i sig. Samtidigt börjar lokalerna som byggts ut i tre etapper bli för små varför en ny byggnad behövs. Bygget beräknas kosta 160 miljoner kronor.
– Min mamma sa alltid "tjäna pengar innan du investerar". Därför har vi valt att inte ta några lån. Verksamheten är helt självfinansierad.

Det nya kontorshuset på fem våningar ska stå färdigt hösten 2019 och arkitekten Gert Wingård har skapat en byggnad som ska gå i harmoni med dagens gula och grå. 
– Vi kommer inte att vara 200 fler medarbetare när huset står klart, men vi avser fortsätta att växa i Stenungsund på lång sikt, säger Bert-Inge Hogsved.